S poznavanjem kupcev do boljših konverzij preko spleta

Datum Objavljeno, dne: 11.12.2016

Da kupcu ponudite primerne izdelke ali dobre storitve, je ključnega pomena razumevanje in poznavanje strank. Dobra skrb za stranke pomeni, da morate zagotoviti tisto, kar jim obljubljajte. Za dober odnos s strankami morate le-te poznati tako dobro, da lahko potrebe predvidite in presežete pričakovanja kupca. Dobro poznavanje kupcev lahko izdatno pripomore pri načrtovanju in izdelavi (ali prenovi) spletne strani.


» Podjetja ki poznajo svoje kupce prodajo v povprečju 22% več «

 

Obiskovalce, torej vaše kupce, spremljajte in analizirajte njihove aktivnosti na spletnem mestu. Le tako jih boste lahko razumeli.Potencialne koristi so super: Izboljšanje prodajnih rezultatov, lojalnost strank in priporočila novim strankam.

Obstaja več načinov kako razumeti vaše stranke še bolje. Stopite v njihovo kožo in poglejte na vaše poslovanje z njihovega zornega kota. Zbirajte in analizirajte podatke, da ugotovite njihove nakupne navade. Vprašajte jih kaj si o vašem izdelku ali storitvi mislijo. Vsekakor pa te podatke uporabite pametno in temu primerno nagovorite preko spleta, torej na vaši spletni strani ali spletni trgovini, v oglaševalskih akcijah, pri izbiri ključnih besed, pri sami optimizaciji in podobno.
 

STVARI, KI JIH O SVOJIH KUPCIH PREPROSTO MORTE VEDETI:

  1. KDO SO VAŠI KUPCI

Če prodajate fizičnim osebam; ugotovite njihov spol, starost, status in zaposlitev. Če se ukvarjate z B2B ugotovite s kako velikim podjetjem poslujete in s katero dejavnostjo se ukvarjajo.

  1. KAJ DELAJO

Če prodajate končnim kupcem, je pomembno, da veste kakšen poklic opravljajo in kakšne interese imajo. Če prodajate podjetjem morate obvezno poznati njihovo dejavnost in kakšni so njihovi cilji .

  1. ZAKAJ KUPUJEJO

Če veste zakaj kupci kupujejo nek izdelek ali storitev, je lažje izpostaviti prednosti vašega produkta v povezavi z njihovimi potrebami.

  1. KDAJ KUPUJEJO

Če pristopite do strank v trenutku ko se odločajo za nakup, si tako povečate možnost za uspešno prodajo.

  1. KAKO KUPUJEJO

Nekateri potrošniki kupujejo raje preko spleta, nekateri imajo raje osebni pristop.

  1. KOLIKO DENARJA IMAJO

Uspeh je odvisen tudi od tega ali ponudite potrošniku primeren produkt glede na to kaj si lahko privošči.

  1. KAJ KUPCA OB NAKUPU RAZVESELI

Če veste kaj naredi kupca zadovoljnega, jim ponudite to kar preferira.

  1. KAJ PRIČAKUJEJO OD VAS

Če stranke npr. pri vas v večini kupujejo belo tehniko, in jim je pomembna dostava in vnos v stanovanje jim to ponudite.

  1. KAJ MISLIJO O VAS

Če vaše stranke uživajo v zelo pristnem osebnem odnosu, naj jih vaši prodajniki večkrat pokličejo in vprašajo o zadovoljstvu, kupovali bodo več. Morebitne težave boste zlahka reševali, če boste vedeli kakšne težave imajo stranke.

  1. KAJ SI MISLIJO O VAŠI KONKURENCI

Če veste kakšen pogled imajo na vašo konkurenco in jo poznate imate vedno boljše možnosti, da ostanete korak pred konkurenti.

 

Z uporabo spleta kot glavnega vira informiranja so se potrošniške navade posledično korenito spremenile. Kupci do informacij o izdelkih ali storitvah prihajajo preko spleta, torej na enostaven in hiter način. Pred nakupom se na spletu informira že skoraj 80% slovenskih potrošnikov, kar nas uvršča v sam evropski vrh. Do spleta pa v večini dostopajo preko pametnih telefonov, zato je pomembno, da ima vaša spletna stran odzivni (»responsive«) dizajn. To pomeni, da se dizajn vaše spletne strani prilagodi različnim napravam. Zgolj ugibanje o navadah kupcev pa lahko pripelje do čisto napačne strukture, vsebine, dizajna in komunikacije na spletnem mestu. S takim spletnim nastopom do željenih rezultatov sigurno ne boste prišli. Kot že omenjeno se morate vprašati o specifikah vašega kupca in vašega produkta. Zatem pripravite primerno strategijo spletnega nastopa. Spletni nastop pa zaupajte strokovnjakom s tega področja.


»Pred nakupom se na spletu informira že skoraj 80% slovenskih potrošnikov«
 

Če povzamemo je za uspešno poslovanje vašega podjetja torej ključen dejavnik, da svoje kupce poznate in jih razumete. Spletna stran ali spletna trgovina je danes osebna izkaznica vašega podjetja in vaše glavno prodajno orodje. Izrednega pomena je, da je vaše spletno mesto prilagojeno profilu vaših kupcev, ter ima enostaven in hiter dostop do ključnih informacij in konverzije. Kaj je za vas konverzija ali cilj ob obisku potencialnega kupca definirajte pred samim spletnim nastopom. To je lahko oddaja kontakta, prijava na e-novice, oddaja povpraševanja, nakup ali drugo. Predvsem pa je važno eno – ob spoznavanju vaših kupcev uživajte, prilagodite spletno mesto kralju – torej kupcu.

Želim vam obilo užitkov in dobrih prodajnih rezultatov.
 

Za dodatna vprašanja in svetovanje glede spletnega nastopa prosim pišite na: klemen@novisplet.com ali pokličite  01 565 32 61

Več prispevkov