Z uspešnim sodelovanjem do 60 % večje spletne prodaje

Datum Objavljeno, dne: 24.09.2021

  • Spletna trgovina
  • Zasnova
  • Oblikovanje
  • Programiranje
  • Povezava s sistemom ERP Vasco
  • SEO optimizacija
  • Podpora in vzdrževanje

Mašinca d.o.o. je podjetje specializirano za prodajo in servis profesionalnega bencinskega in električnega ročnega orodja, ki ima v svoji spletni trgovini okoli 16.000 izdelkov. V agencijo noviSplet so prišli z željo po novi, boljši spletni trgovini, ki bo delovala hitro in bo sposobna obdelati večje število izdelkov in naročil. 

1. Izbira CMS sistema

Pri Mašinci so poleg trgovine potrebovali sistem, ki bo omogočal urejanje izdelkov in naročil, obenem pa bo prilagodljiv za različne nadgradnje glede na njihove potrebe. Po pogovoru smo se odločili, da trgovino naredimo na noviSplet CMS, ker je zastavljen modularno in omogoča hitrejši razvoj in boljši nadzor nad delovanjem. Funkcionalnosti spletne trgovine so s tem neodvisne, tako lahko trgovina deluje zelo hitro. Z noviSplet CMS v povprečju dosegamo zelo dobre rezultate pri prikazu spletnih mest - pod 1 sekundo.

 

2. Funkcionalnosti spletne trgovine

Pri načrtovanju spletnega mesta smo se z naročnikom pogovorili, katere so tiste funkcionalnosti, ki bi za njihovega idealnega kupca bile najbolj optimalne. Prisluhnili smo idejam naročnika, ker je imel ogromno izkušenj in povratnih informacij. Izpostavili bi le nekaj bolj zanimivih.

Seznam priljubljenih 

Nakup orodja je dolgotrajen proces, ki lahko traja nekaj dni ali celo tednov. Uporabniki namreč, zaradi obilice tehničnih podatkov, niso takoj pripravljeni na nakup ali pa iz različnih razlogov nakupni proces prekinejo. S "seznamom priljubljenih" kupcem ponudiimo možnost, da izdelke, za katere pokažejo zanimanje, shranijo za pozneje. Brez te funkcionalnosti obstaja večja verjetnost, da bodo na izdelek pozabili.

Primerjava izdelkov

Električno orodje ima ogromno tehničnih podatkov in izbrati pravo orodje za določen namen je lahko (pre)kompliciran proces. S primerjavo izdelkov uporabnikom to nalogo precej olajšamo, saj lahko primerjajo več parametrov naenkrat (npr. cena, moč, pogon, hrupnost ...).

 

 

Youtube Video predstavitev izdelkov

Po Googlovih raziskavah več kot 40% anketiranih svetovnih kupcev pravi, da so kupili izdelke, ki so jih odkrili na YouTubu. Zato je gotovo smiselno predstaviti izdelke s pomočjo videa. Po statističnih ocenah si bo 41% uporabnikov ogledalo posnetek, če je le ta na voljo. S kvalitetno video predstavitvijo bo kupec bolje spoznal produkt, obenem pa se bo povečalo zaupanje v nakup in kredibilnost podjetja.

3. Do večjega organskega obiska s pomočjo SEO optimizacije

Tako kot za večino podjetij je bila za naročnika zelo pomembna uvrstitev v iskalniku na določene ključne besede. Kot primer lahko izpostavimo iskalni niz "makita akcija", na katero je bila trgovina sprva slabo uvrščena. S tem namenom smo postopoma začeli izvajati Off Site SEO optimizacijo. Po nekaj mesecih nam je postopoma uspelo dvigniti povprečje prikaza iz 10. na 1. mesto. Posledično so se organski kliki (pri iskanju te ključne besede), povečali za dvakrat. “Clickthrough rate” pa se je povečal za 14 %. Skupni organski obisk se je povečal za 6 %, število opravljenih sej pa za približno 8 % več kot v enakem obdobju v preteklem letu.

Izboljšanje povprečne pozicije spletne strani na ključno besedo Makita akcija iz 10. na 1. mesto.

 

4. Povezava spletne trgovine z VASCO sistemom za vodenje trgovine

Podjetje Mašinca d.o.o. se je za vodenje zaloge in obdelavo naročil odločilo za program VASCO, zato je bilo potrebno vzpostaviti povezavo med računovodskim sistemom in spletno trgovino. S povezavo, ki poteka preko API-ja, smo zagotovili, da se obsežna zaloga izdelkov (16.000) vsako uro osvežuje in obiskovalce informira o aktualnem stanju. Z VASCO sistemom smo povezali tudi spletna naročila in olajšali sistem nadaljnje obdelave. Ko se nakup v spletni trgovini zaključi, se podatki o naročilu avtomatsko pošljejo preko API povezave v računovodski program.

5. (Po)večanje dosega strank na ceneje.si

V podjetju Mašinca so želeli narediti korak naprej s promocijo izdelkov na portalu ceneje.si, kjer lahko obiskovalci na enem mestu primerjajo cene med več kot 500+ spletnimi trgovci. Pri tem so potrebovali pomoč pri programskem delu - izvozu izdelkov s slikami, cenami, šiframi in zalogo. Tudi tukaj so se lahko zanesli na nas, saj smo programsko uredili, da se na portalu ceneje.si redno prikazujejo izdelki z aktualnimi cenami. 

 

Za zaključek

Podjetje Mašinca d.o.o. z nami sodeluje že več let. Spletno trgovino smo skupaj v tem času nadgrajevali in optimizirali procese za boljšo uporabniško izkušnjo kupcev. To se odraža tudi v 1200+ ocenah zadovljnih kupcev. Veseli smo, da jim lahko ves ta čas stojimo ob strani in pomagamo pisati zgodbo o uspehu.

Več prispevkov