Odzivne strani vse bolj pomembne tudi za optimizacijo za iskalnike

Datum Objavljeno, dne: 17.01.2017

Google je pred kratkim začel uvajati t.i. »first-mobile« indeksiranje. S tem se spreminja način rangiranja vaše spletne strani v Google iskalniku (SERP). V članku bomo izpostavili stvari, katere morate vedeti, preden se jutri lotite izdelave in optimizacije nove spletne strani.


 

Kaj »mobile-first« indeksiranje sploh je?

Kot verjetno veste, Google vašo spletno stran poskenira oz. indeksira. S t.i. »botom« poskenira vašo spletno stran kot realni obiskovalec in sledi povezavam na vaši strani. V preteklosti je Google obiskal vašo spletno stran zgolj kot desktop uporabnik (dostop preko osebnega računalnika – namizni računalnik), sedaj pa bo pregled vaše strani izvedel kot uporabnik preko mobilnega telefona. V primerjavi z desktop pogledom je izgled strani na mobilnih napravah lahko povsem drugačen. Na mobilni verziji se lahko določene vsebine, ki jih imate na namizni različici, niti ne prikažejo. To pomeni, da Google-ov »bot« le-tem ne more niti slediti, ker niso vidne. Zaradi tega vas bo v bodoče rangiral nižje. Google namreč uporablja kar nekaj parametrov za rangiranje, na podlagi katerih vam dodeli mesto med zadetki v iskalniku. Če vaša spletna strani nima odzivnega (»responsive«) dizajna in se nalaga počasi, Google to sankcionira in vas avtomatično rangira nižje. Če povzamem, je nov trend sledeči – Optimizacijo vaše spletne strani prilagodite uporabnikom, ki dostopajo preko mobilnih naprav.
 

»Optimizacijo spletne strani prilagodite uporabnikom, ki dostopajo preko mobilnih naprav.«
 

Zakaj Google uporablja »mobile first« indeksiranje?

Odgovor je preprost – Mobile is everything. Kratek odgovor, kajne? Več o tem pa v nadaljevanju…

Število mobilnih uporabnikov v primerjavi z »desktop« uporabniki narašča, prav tako tudi število iskanj. Prav zato je odločitev, da bot skenira strani kot uporabnik preko mobilnega telefona, povsem logična.

Še nimate strani, prilagojene mobilnim telefonom?

Še nimate strani v odzivnem dizajnu in se sprašujete, kaj se bo v bodoče dogajalo z vašo spletno stranjo? Google-ov »bot« bo zaenkrat vašo desktop različico skeniral povsem normalno, čeprav jo bo indeksiral kot mobilni uporabnik. To pomeni, da bo vaša stran vseeno indeksirana.

Priporočamo pa: Čimpreje preidite na odzivni  oziroma responsive dizajn spletne strani. V današnjih časih bi moralo vsako podjetje, ki stremi k resnemu in profesionalnemu spletnemu nastopu, imeti spletno stran, prilagojeno mobilnim telefonom.

 

»V današnjih časih bi moralo vsako podjetje, ki stremi k resnemu in profesionalnemu spletnemu nastopu, imeti spletno stran, prilagojeno mobilnim telefonom.«

 

Kaj pa vsebina, ki jo je možno razširiti?

Tu so se zadeve malce spremenile. Pred časom vsebina v t.i. preberi več člankih s strani Google-a ni bila indeksirana. Z »mobile-first« indeksiranjem se je to spremenilo. Vsebina skrita v zavihkih (tab-ih) in »harmonika menijih« (accordion) bo imela enako težo kot vsebina, ki je vidna na strani. Zaradi omejenega prostora na zaslonu mobilnih naprav se Google zaveda, da je vsebina, ki jo je možno razširiti, vse bolj smiselna.

Bo »mobile-first« indeksiranje korenito spremenilo vaše uvrstitve na Google-u?

Se bodo vaše uvrstitve bistveno spremenile? Ne, ne bodo. Velja pa kot opozorilo in nasvet. Zaenkrat je težko napovedati, kaj se bo zgodilo, a strokovnjaki pri Google-u pravijo, da »Mobile-first« indeksiranje naj ne bi prineslo korenitih sprememb pri sami poziciji v Google-u. Seveda pa ne morete pričakovati dolgoročno visokih uvrstitev za določene ključne besede, če vaša stran do mobilnih naprav ni prijazna.

Kdaj se bo »mobile-first« indeksiranje pričelo?

Google je že pričel s postopnim »mobile-first« indeksiranjem. Pred celotno implementacijo tega načina pa bo trajalo še mesece. Tudi datuma nam ne morejo razkriti, saj samo kodo še testirajo.

Kako lahko vidite kaj Google-ov »mobile-first bot« vidi?

Če ste lastnik spletne strani, se verjetno sprašujete, kako ta "bot" kot mobilni uporabnik vidi vašo stran. Glede tega ni potrebno ugibati. Obiščite Google Search Console (prej Google Webmasters), na levi strani kliknite Iskanje po vsebini, v meniju, ki se prikaže, kliknite na Prenesi kot Googlebot. Zaslon, ki se vam prikaže, vam daje možnost, da preiščete vaše spletno mesto kot namizno ali mobile verzijo. Izberete drugo možnost: Mobilna naprava: pametni telefon in pritisnete Pridobi in upodobi. Tu boste dobili vse informacije, kako prijazna do mobilnih je vaša spletna stran.
 

Bosta v bodoče še na voljo oba indeksa?

Sčasoma bo Google uporabljal samo eno vrsto indeksiranja. Ni presenečenje, da bo to mobilno indeksiranje. Tekom postopnega uvajanja in testiranja te metode bosta na voljo oba indeksiranja – torej mobilno in desktop. V vmesnem času bodo tako nekateri videli rezultate desktop indeksiranja, nekateri pa mobilno indeksiranje. Za katero indeksiranje bo šlo, pa žal ne boste vedeli. Ko bo Google že bolj prepričan v »mobile-first« indeksiranje, se bo desktop indeksiranje počasi ukinilo. Če zaključim, lahko rečem kot sem začel – Mobile is everything :)

»Sčasoma bo Google uporabljal samo eno vrsto indeksiranja. Ni presenečenje, da bo to mobilno indeksiranje.«
 

Za brezplačno analizo in svetovanje pišite na: klemen@novisplet.com ali pokličete na 01 565 32 61.

 

Avtor: Klemen Tavčar

Več prispevkov