Kako odpreti spletno trgovino? – Odgovori na vprašanja iz prakse

Datum Objavljeno, dne: 01.09.2021

Kot spletna agencija z več kot 1000 partnerji se redno srečujemo s podjetji, ki se prvič podajajo na področje spletne prodaje. Ker se ob vsaki novi zadevi odpre veliko splošnih vprašanj in potreb po nasvetih, smo za vas zbrali nekaj najbolj pogostih.

Korak 1. – Izbira niše oziroma segmetna prodaje

S prvim korakom začnejo predvsem podjetja, pri katerih bi trgovina predstavljala celoten poslovni model. Dejstvo je namreč, da spletnih trgovin, ki bi prodajale VSE, skoraj ni. Obstajajo izjeme, kot so AMAZON, ALIBABA, MIMOVRSTE, kjer je prodajni model kompleksen in vložek v marketing ogromen. Če je vaša investicija v spletno trgovino omejena, priporočamo, da se za začetek odločite za svoj del trga izdelkov, ki ga želite pokriti. Prodajate lahko športno opremo na splošno ali pa nekaj precej bolj nišnega, kot je na primer hrana za pse.

 

Korak 2. – Celostna grafična podoba trgovine in podjetja

V primeru, da bo spletna trgovina dopolnila osnovno dejavnost podjetja, bo grafični izgled (logotip, pisava, barva, tipografija) dopolnjeval obstoječo predstavitveno spletno stran. Ko ima podjetje že uveljavljeno in prepoznano blagovno znamko z imenom podjetja ter dobro zastavljeno SEO optimizacijo, se običajno odloči, da bo gradil spletno trgovino na obstoječi domeni s pripisom SHOP / STORE / TRGOVINA. Običajno svetujemo, da se na predstavitveno spletno stran doda pasica, gumb, povezava do nove spletne trgovine. 

Če se odločate za razvoj popolnoma novega branda/blagovne znamke, ki je čisto ločen od podjetja, boste potrebovali marketinško zasnovo nove celostne grafične podobe (CGP) branda/blagovne znamke in pomenljiv logotip, ki si ga bodo vaši kupci zapomnili. Vse to je osnova, na kateri boste gradili zaupanje še leta naprej. Kreativna ekipa oblikovcev noviSplet ima ogromno znanja in izkušenj, da vam lahko pripravi privlačno, sodobno in pomenljivo grafično podobo nove blagovne znamke ali pa vam posodobimo obstoječi brand.

Korak 3. – Izbor in predstavitev izdelkov, ki jih boste prodajali

Ko ste opredelili segment prodaje, boste v nadaljevanju naredili izbor izdelkov, ki gredo v spletno prodajo. Obstaja veliko razlogov, zakaj se podjetja ne odločijo, da bi postavila celoten prodajni asortima na splet, zato je pomembno definirati izbor izdelkov, ki so primerni za spletno prodajo. Ko nam zaupate vaš poslovni model, ko spoznamo vaše izdelke in vaše kupce, vam z veseljem svetujemo, kaj in kateri izdelki so ustrezni za spletno trgovino. V kolikor bo spletna trgovina popolnoma nov posel, priporočamo, da skupaj začrtamo digitalno strategijo vašega spletnega nastopa.

Postavitev in predstavitev izdelkov v spletni trgovini je precej standardizirana, redko kdo eksperimentira s postavitvami. Izdelek je vedno predstavljen s fotografijo ali celo več fotografijami, krajšim opisom in ceno. Vse ostalo (podrobnejša predstavitev, tehnični podatki, video, specifikacija, pdf dokumenti …) je odvisno od narave izdelka, dejavnosti, ciljnega kupca oziroma strategije spletne predstavitve izdelka.

Korak 4. – Dostava, načini plačila, povezava z zunanjim ERP

Pomembno je vedeti in določiti, kako bo izgledala prodajna pot izdelka do kupca in kako bo tekla administracija naročil. Če načrtujete velik obseg spletne prodaje, vam priporočamo povezavo z ERP sistemom. Sodobnejši ERP sistemi že imajo razvite API povezave, prek katerih se spletna trgovina enostavno poveže in pridobi podatke o izdelku (naziv, blagovna znamka, šifra izdelka, cena, zaloga, …). Iz spletne trgovine nazaj v ERP sistem pa gre spletno naročilo. V kolikor ni potrebe po ERP povezavi, se urejanje izdelkov izvede direktno v spletni trgovini. V tem primeru, sami vpisujte zalogo, cene, akcije.

Brezplačna dostava je danes velikokrat sprožilec spletnega nakupa, zato določite znesek, od kje naprej bo dostava brezplačna. Seveda je potrebno jasno definirati sistem dostave in izbrati primerne poštne storitve. Če bo vaš kupec lahko izdelke prevzel v prodajalni, mu ponudite možnost osebnega prevzema. Lahko pa izdelke dostavljate tudi sami z lastno dostavo.

Kaj pa vrste plačil? Več kot bo možnosti, večja je verjetnost za zaključek nakupa. Slovenskemu kupcu nujno ponudite možnost plačila po povzetju in po predračunu. Vsekakor naj se doda tudi kartično plačevanje. Vse bolj pogosto se spletne trgovine poslužujejo tudi plačevanja na obroke in s kripto valutami. 

 

Korak 5. – Izdelava spletne trgovine

Za ta del poskrbimo mi. Izdelali vam bomo B2C ali B2B spletno trgovino, ki bo tako oblikovno kot uporabniško odlično zasnovna s ciljem zaključenega spletnega nakupa. Na podlagi prejšnjih korakov bomo izbrali ustrezno platformo za izdelavo spletne trgovine. Pri velikem številu izdelkov se najpogosteje odločimo za izdelavo na lastnem CMSju, za manjše in srednje veliko trgovino pa uporabljamo WooCommerce platformo. Časovna izvedba je odvisna od kompleksnosti, števila izdelkov, kategorij, povezave z ERP, večjezičnostjo, predvsem pa od aktivnega sodelovanja in vpletenosti vas, kot spletnega trgovca.

B2B trgovina 

B2C trgovina

 

Korak 6. – Spletno oglaševanje

Ponudba na spletu je široka in konkurenca neizprosna, kupci vas morajo najti. Spletno oglaševanje je gorivo vaše trgovine. Ni nujno, da je vsako oglaševanje primerno za vaš način poslovanja. Rezultati oglaševanja dražjih izdelkov in B2B izdelki so slabši na socialnih omrežij (Facebook, Instagram, LinkedIn). Zato je GoogleAds oglaševanje na ključne besede primerno za skoraj 99% spletnih trgovin, kjer potenciali kupci aktivno iščejo izdelke po spletu. Najbolj enostaven nasvet je, da oglašujete tam, kjer se zadržujejo vaše potencialne stranke. Skoraj zagotovo obstaja kanal, kjer boste našli svojo publiko.

 

 

 

Več prispevkov