WordPress: razbijamo mite

Datum Objavljeno, dne: 10.12.2021

Preden preidemo na osrednjo temo današnjega prispevka, naj najprej pojasnimo, kaj sploh je WordPress. Gre za brezplačno in odprtokodno platformo za izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin. Je CMS sistem (Content Management System), torej sistem za urejanje vsebin. Gre za izjemno prilagodljivo platformo, ki omogoča relativno hitro postavitev spletnega mesta. Zaradi enostavne uporabe se je zelo hitro razširil med uporabniki in je eden najbolj priljubljenih sistemov za vzpostavitev spletne strani na svetu. Več informacij in ponudba izdelavo

In ravno zaradi vsesplošne uporabe so nastala nekatera prepričanja, zaradi katerih imajo predvsem podjetja pomisleke o postavitvi svojega spletnega mesta na tej platformi. Posvetili smo se tistim, ki jih največkrat slišimo.

1. WordPress je namenjen postavitvam enostavnih spletnih strani in blogov

Že res, da je postavitev in urejanje bloga bil prvotni namen WordPressa, a se je to čez čas spremenilo. To dokazuje podatek, da je več kot 30 % vseh objavljenih spletnih strani postavljenih prav na WordPressu. In ne gre le za enostavne strani ter bloge, temveč je med njimi ogromno korporativnih spletnih strani večjih razsežnosti. WordPress vsekakor ni namenjen le enostavnim spletnim stranem, temveč lahko zagotovi zanesljivo delovanje tudi za večja in bolj obremenjena spletna mesta.

Prvotni namen WordPressa je bil v tem, da se poenostavi postavitev spletnih strani. Podjetja imajo različne izzive, s katerimi se na spletu vsakodnevno soočajo:

- večje število obiskovalcev spletnega mesta naenkrat,

- spletna stran podjetja z odličnim slikovnim in video nagovorom,

- ponujene specifične funkcionalnosti za obiskovalce …

WordPress lahko podpre praktično vse in je namenjen tako preprostim spletnim mestom kot tistim zahtevnejšim, z večjim številom obiskovalcev. Odprtokodna narava sistema razvijalcem ponuja temelj, na katerem lahko zgradijo praktično karkoli: od predstavitvene spletne strani, galerije slik, spletne strani za novice ali spletne trgovine.

2. WordPress spletne strani so slabe in niso varne

Našim strankam vedno razložimo, da je postavitev spletne strani kot gradnja hiše. Za to potrebujemo temeljno ploščo, in to je v tem primeru platforma WordPress, ki služi kot osnova za gradnjo. Gradbeni material bi v tem primeru bili vtičniki (plugins) in izbrana tema. Kot povsod so tudi ti različne kakovosti in posledično različnih cenovnih razredov. Tiste teme in vtičniki, ki so bili razviti s strani preverjenih razvijalcev, so varnejši od tistih, ki so na voljo brezplačno. Ampak od vas je odvisno, v katero smer želite iti pri »gradnji« spletne strani. Lahko so temelji še tako dobri, a je lahko končni rezultat slabši, če izberete manj izkušene izvajalce oz. »gradbenike«, ki morda uporabljajo »slabši gradbeni material« (obstoječe teme in splošno dostopne vtičnike). Ne samo da ste omejeni pri oblikovanju, temveč se lahko zmanjša tudi varnost.

Da varnost res ni vprašljiva, dokazujejo primeri obsežnejših spletnih strani, ki so postavljene prav na WordPressu. Že med našimi referencami sta med drugimi tudi Knauf Insulation in Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru. Izmed tujih, svetovno znanih primerov pa je lep primer spletna stran Bele hiše (The White House). Mislite, da bi svojo spletno stran gradili na platformi, ki ne zagotavlja varnosti na najvišjem možnem nivoju?

3. WordPress spletne strani so počasne

Tudi ta mit ne drži. Jedro WordPress platforme v osnovi ni problematično, vendar na hitrost in odzivnost spletne strani vpliva način, kako je ta postavljena. Kar dela spletno stran počasnejšo, so uporabljeni elementi. Na hitrost že v osnovi vpliva izbrana tema, dodatno pa jo zmanjšajo še uporabljeni vtičniki. Vsak »delček kode«, ki ga naložimo na osnovo, vpliva na hitrost nalaganja spletnega mesta. Dejstvo pa je, da je spletna stran učinkovitejša, varnejša in hitrejša, če je postavljena s strani izkušenega programerja, saj je tako za isti oziroma celo boljši učinek uporabljenih manj elementov, ki se morajo naložiti ob obisku spletne strani.

4. Vse spletne strani, narejene v WordPressu, izgledajo enako

Če se odločite za postavitev spletne strani na vnaprej ustvarjeni temi (template), je jasno, da stran ne bo edinstvena. Sicer teme omogočajo določeno stopnjo prilagajanja, kot so npr. barva ozadja, vrsta pisave, sprememba logotipa, je pa to bolj ali manj vse. Postavitev je velikokrat fiksna in uporabnikom poseganje v strukturo ni omogočeno.

To pa seveda ne drži, če bo vaša spletna stran narejena posebej za vaše podjetje (custom design). To pomeni, da se oblikovni predlog naredi po vaših zahtevah in je celotna postavitev narejena posebej za vaše podjetje, tako da obiskovalce vodi po želeni »poti«. V takšno stran je vloženih tudi več programerskih ur

Da ohranimo analogijo gradnje … Če se boste odločili za načrtovanje in izgradnje hiše po svojih željah, bo končni rezultat popolnoma drugačen, kot če bi se odločili za nakup stanovanja v večstanovanjski zgradbi, kjer so kvadratura, tlorisi in osnovna postavitev vnaprej določeni.

V ekipi noviSplet smo strokovnjaki, ki se ukvarjamo z oblikovanjem in programiranjem spletnih mest po merah naših strank (custom design). Ne le da ponujamo vrhunske spletne strani, ki so v prvi vrsti zanesljive, varne in SEO optimizirane, temveč naše stranke usmerjamo in jim pomagamo do najboljšega spletnega mesta.

Če si tudi vi želite partnerja, ki vam bo svetoval in skupaj z vami pisal odlično digitalno zgodbo, smo vam na voljo za več informacij.

Več prispevkov