Predstavitev kartičnega plačevanja s storitvijo Stripe

Datum Objavljeno, dne: 15.09.2021

Na spletu obstaja več ponudnikov plačevanja s kreditnimi karticami in kot lastnik spletne strani ali kot kupec ste se verjetno srečali že vsaj z enim od njih. Najbolj poznan je zagotovo Paypal, ki pa ni vedno najboljša izbira oz. obstajajo drugi sistemi, ki vam kot lastniku spletne trgovine lahko ponudijo več. En izmed teh sistemov je Stripe. 

Stripe je programska oprema (software as a service oz. SaaS), ki nam omogoča obdelavo plačil s karticami (Mastercard, Maestro, Visa, Visa electonic, Diners, American Express,...) za spletna mesta in mobilne aplikacije in se jo primarno uporablja kot vtičnik pri spletnih trgovinah, da lahko kupci opravijo varen nakup s plačilno kartico. Plačila lahko v njihovem vmesniku pregledujemo in urejamo na enostaven, uporabniku prijazen način.

Na kratko o zgodovini

Leta 2009 sta brata Patrick in John Collison ustanovila Stripe v San Francisu in ga predstavila PayPal-u ter drugim investitorjem, kjer sta jih s tehnologijo prepričala, da so jima leta 2011 namenili 2 miljonsko finančno spodbudo za razvoj podjetja. Med investitorji je bil tudi  Elon Musk in Peter Thiel, soustanovitelj Paypala. Prvi preboj so doživeli leta 2013 in 2015 oznanili parnerstvo z Viso. Leta 2018 so razvili sistem za preprečevanje prevar s plačilnimi karticami imenovan "Radar". Stripe  sej skozi leta razširil iz ameriškega na evropski, afriški in azijski trg. Trenutno ima približno 15% tržni delež (na prvem mestu je Paypal s 37%).

Kako deluje Stripe?

Ko kreirate poslovni Stripe račun je potrebno na vašo spletno trgovino namestiti programsko kodo, ki povezuje Stripe in vašo trgovino. Ob izbiri plačila s kartico informacije o znesku, plačniku in plačilni kartici potujejo prek kriptirane povezave do Stripa, ki poskrbi za varno transakcijo (payment gateway). Informacijo o uspešnosti transakcije nato prejmete vi (prodajalec) in kupec.

Stripe je zelo varen sistem, ki podpira 3D Secure 2 standard - sistem preverjanja pristnosti kartice, ki ga uvaja Evropska direktiva o plačilnih storitvah (PSD2). To v praksi pomeni, da je sistem sposoben preprečiti morebitne prevare obenem pa je tudi  prijazen za končnega uporabnika.

Komu je namenjen?

Plačilni modul Stripe uporabljajo mala in velika podjetja, med katere sodijo tudi Amazon, Shopify, Pinterest in Lyft. Zaradi prilagodljivosti je primeren skoraj za vsako podjetje in pokriva različne podjetniške modele.

Zakaj se odločiti za plačilni sistem Stripe?

Na trgu je ogromno plačilnih sistemov in med vsemi je težko izbrati pravega. Pri izbiri plačilnega sistema je potrebno pomisliti na naslednje:

Provizija transakcij – jasno določene provizije brez skritih stroškov. Stripe v tem trenutku računa 1.4% + 0.25€ na transakcijo.

Širok spekter delovanja – Stripe posluje z vsemi večjimi plačilnimi karticami in se ga lahko vdela v večino spletnih trgovin.

Podpora uporabnikom - Stripe ima z razliko od nekaterih konkurentov zelo odzivno podporo tako za razvijalce kot stranke.

Dokumentacija za razvijalce - Dokumentacija mora biti obsežna in redno vzdrževana. 

Uporabnost in preglednost – Platforma za pregledovanje plačil mora imeti enostaven uporabniški vmesnik.

Ali je Stripe brezplačen?

Registracija je sicer brezplačna, se pa kot pri PayPal-u, Braintree-ju, Bankartu in ostalih plačilnih modulih ob vsaki transakciji zaračunava provizija oz. "fee" v višini nekaj procentov vrednosti nakupa. V tem trenutku Stripe uporabnikom zaračuna le 1,4 % vrednosti nakupa + 0,25 € na uspešno izvedeno transakcijo za evropske plačilne kartice, oziroma 2,9 % vrednosti nakupa + 0,25€ na uspešno izvedeno transakcijo za neevropske plačilne kartice. Za primerjavo Paypal Checkout  zaračuna 3,49% + 0.39€, Braintreepayment zaračuna 1,9% + 0,30€.

Naša izkušnja s plačilnim sistemom Stripe

Izkušnje s Stripom so zelo pozitivne. Z razliko od nekaterih konkurentov lahko Stripe račun odpremo v manj kot dvajsetih minutah. Kadar smo imeli dodatna vprašanja, se je njihova podpora odzvala prej kot v 24 urah.  Več impletenaciji in izgradniji spletne trgovine si lahko preberete na podstrani z vsemi inforaciji o postopku oblikovanja trgovine pri Agenicji noviSplet in o ceni spletne trgovine.

Če se zanimate za implementacijo Stripe plačilnega sistema, se lahko obrnete na nas na telefon 041761911 ali na info@novisplet.com.
 

 

Več prispevkov