Kakšno vrsto spletne strani izbrati za svoje podjetje?

Datum Objavljeno, dne: 05.10.2022

Kaj je za vas učinkovita spletna stran? Je učinkovita takšna, ki je prodajno usmerjena? Ali pa morda takšna, ki je lepa? Kaj pa če je takšna, ki je pravzaprav spletni katalog? Pomen besede »učinkovit« v povezavi s spletnim mestom je pravzaprav relativen, saj je odvisen od poslovnega modela vsakega podjetja posebej.

V prvi vrsti je naloga spletnega mesta še vedno to, »da proda«. A način, kako se prodaja zgodi, se od podjetja do podjetja razlikuje. Najbolj učinkovita spletna stran je tista, ki z nagovorom sovpada z načrtom poslovanja. Prav zaradi tega imamo več vrst spletnih mest in ključno je, da izberete najbolj ustrezno za vas. Pa poglejmo, za kakšne vrste spletnih strani se najpogosteje odločajo naše stranke.

Vsebina:

Predstavitvena spletna stran

Podjetja se najpogosteje odločajo za predstavitveno spletno stran, s katero širši javnosti sporočajo, da so zaupanja vreden ponudnik. S predstavitvijo izdelkov in storitev ilustrirajo področja svojega delovanja, predstavijo podjetje in povedo, kdo so in kaj počnejo. Na strani so izpostavljeni tudi kontakti in lokacije, običajno pa se podjetja odločajo tudi za izpostavitev referenc in novic. Izdelava predstavitvene spletne strani kot je ta je lahko preprostejša in nosijo vlogo spletne vizitke ali osnovne predstavitve, lahko pa so zelo kompleksne in obširne. Predstavitvena spletna stran, ki je bolj dodelana in oblikovno ter vsebinsko dovršena, je namenjena v prvi vrsti za prikaz ugleda in utrditev zaupanja potencialnih poslovnih partnerjev in bodočih članov ekipe. Vsi »googlamo« in včasih leži meja med sprejetjem in zavrnitvijo poslovne priložnost ravno v spletni strani. 

www.kopursoft.si

Kataloška oziroma prodajno usmerjena predstavitvena spletna stran

Ker se naše stranke zavedajo pomena spleta, želijo imeti svojo ponudbo predstavljeno tudi na svoji spletni strani. Kataloška spletna stran je pravzaprav predstavitvena stran, na kateri so poleg kontaktnih podatkov in predstavitve podjetja podrobneje predstavljeni vsi izdelki in storitve. Gre za »spletni katalog«, primarni cilj pa je prodaja; to se vidi tako v zasnovi kot v nagovoru. Običajno gre za obširne spletne strani, ki imajo lahko tudi nekaj sto podstrani z opisi izdelkov. V tem pogledu je zelo podobna spletni trgovini, čeprav to ni, saj nakupa izdelka/storitve ni mogoče opraviti prek spleta. Nagovor obiskovalcev je zasnovan tako, da jim podrobneje predstavi želene izdelke in jih spodbudi k oddaji povpraševanja oz. vzpostavitvi kontakta. Primer kataloške spletne strani je tudi spletna stran podjetja Korum, ki se ukvarja s prodajo in servisom zobozdravstvene opreme.

www.korum.si

Spletna trgovina

Vsi poznamo vsaj nekaj primerov spletne trgovine – gre za spletna mesta, kjer lahko nakup opravimo praktično kjerkoli in kadarkoli. Med našimi referencami imamo mnogo spletnih trgovin podjetij različnih branž in velikosti. V zasnovi je zelo podobna kataloški spletni strani, dodana pa je opcija nakupa prek spleta. Vodilo pri zasnovi mora biti čim boljša uporabniška izkušnja – da je vsebina pregledna in da je obiskovalec s čim manj kliki voden do oddaje naročila in plačila. Ključni element, ki lahko loči učinkovito spletno trgovino od neučinkovite, je uporaba visokokakovostnih fotografij. Ljudje še vedno »kupujemo z očmi« in slika tudi v tem primeru pove več kot 1000 besed. Vabimo k ogledu našega najnovejšega projekta spletne trgovine, DK Glowy, namenjene prodaji EKO certificirane naravne kozmetike za nego kože.

www.dkglowy.com

B2B platforma

Veliko podjetij ima poslovni model zasnovan v smer B2B poslovanja – zato želijo ta model preseliti tudi na splet. V vseh letih našega delovanja smo ustvarili mnogo B2B platform, ki so bile povezane tako s spletnimi stranmi kot s spletnimi trgovinami. Skozi njih lahko poslovni partnerji dostopajo do celotne ponudbe znotraj dogovorjenih pogojev poslovanja, zaradi povezave z zalednim ERP sistemom, pa so podatki o izdelkih vedno dostopni v realnem času. S prijavo lahko poslovni partnerji dostopajo do vseh podatkov o preteklih naročilih in statusih naročil. Največkrat pa so dodani elementi pospeševanja prodaje (sorodni izdelki, predlogi izdelkov, ki so komplementarni izbranemu …). Vse naše B2B platforme so narejene po meri naših strank in se lahko v vsakem trenutku nadgradijo z dodatnimi funkcionalnostmi. Bistveno je, da postane to vaše najbolj učinkovito orodje prodaje prav zaradi svoje fleksibilnosti in odzivnosti. Primer B2B platforme se nahaja na spletnem mestu podjetja Irbis, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo izdelkov za higieno objektov.

www.irbis.si

Spletna stran za poslovne dogodke

noviSplet sodelovanje s svojimi strankami nemalokrat utrdi z izdelavo dodatnih spletnih strani poslovnih dogodkov, ki jih izvajajo. Gre za eno izmed najboljših orodij pri organizaciji konferenc, predavanj ali seminarjev, saj zaradi objavljenih informacij organizatorju prihrani ogromno časa. Obiskovalci lahko dostopajo do vseh informacij o dogodkov in predavateljih še pred samim dogodkom, spletna stran pa običajno omogoča tudi spletno prijavo. Po izvedenem dogodku so na tem spletnem mestu zbrane vse vsebine, ki so aktualne po izvedbi. Ena izmed zadnjih spletnih strani za poslovne dogodke je bila pripravljena v sodelovanju s Slovenskim farmacevtskim društvom (SFD), in sicer za namene promocije konference, ki bo potekala septembra 2022 v Ljubljani.

bbbb2022.sfd.si

Spletna stran za projekte

Včasih podjetja potrebujejo predstavitvene spletne strani za svoje projekte v teku. Ključno je, da so da so na strani izpostavljeni cilji projekta, opisane metode dela, navedena sodelujoča podjetja in ustanove ter predstavljeni viri financiranja. Običajno so vključene tudi novice, kjer so objavljeni vse novosti in napredki znotraj projekta. noviSplet je začrtal, oblikoval in postavil tudi takšnih spletnih strani, med drugimi tudi spletno stran projekta Biothop. Gre za mednarodni projekt za zmanjševanje količine agro-odpadkov v občinah Spodnje Savinjske doline.

www.life-biothop.eu

Spletna stran za ustanove in organizacije

Med našimi referencami najdemo tudi veliko spletnih mest različnih slovenskih in tujih javnih ustanov. Velikokrat gre za obširna spletna mesta, ki obiskovalcem ponujajo vsebine različnih področij. Pri spletnih straneh te vrste je ključno, da so učinkovito zasnovane, oblikovanje pa je usmerjeno v smeri čiste zasnove, da se lahko uporabniki v čim krajšem času znajde po vsebini. Takšna spletna stran je tudi spletno mesto norwaygrants.si, ki ponuja vse informacije o finančnih mehanizmih za krepitev bilateralnih odnosov med državami donatoricami in državami upravičenkami.

www.norwaygrants.si

Spletni portfolio

Spletna stran, ki je usmerjena v predstavitev dela osebe ali manjšega podjetja, je spletni portfolio. Gre predvsem za predstavitvene spletne strani umetnikov, glasbenikov, oblikovalcev, arhitektov in ostalih, ki delujejo na področju kreative. Ključni del takšne spletne strani je predstavitev referenc oz. del, skozi katere lahko obiskovalci začutijo bistvo njihovega delovanja. Takšna je tudi spletna  stran Shoot in the Alps, ki predstavlja delo podjetja za ustvarjanje foto in video vsebin v Alpah.

www.shootinthealps.com

Portal

noviSplet je v svojih letih delovanja izdelal tudi nekaj spletnih portalov. Gre za interaktivna spletna mesta, ki obiskovalcem ponujajo ogromno različne vsebine, razdeljene v kategorije. Poznamo različne vrste portalov glede na področje, ki ga pokrivajo: npr. medijski, politični ali zabavni portali, novice …).  Vstopna stran je značilno dinamična, vsebina pa je izpostavljena tako v besedi kot v sliki. Velikokrat je za dostop do celotne vsebine potrebna registracija oz. kasneje prijava, ni pa pogoj. Portali dosežejo svojo dinamičnost in interaktivnost skozi povezave z zunanjimi spletnimi mesti (vreme, sorodne novice, koledar lokalnih dogodkov …), zaradi širokega obsega pa je ključen tudi iskalnik po strani. Novi glas je primer portala za novice, saj temelji na tiskani izdaji tednika Slovencev, ki živijo v Italiji.

www.noviglas.eu

Več prispevkov