TikTok oglaševanje - ne zapravljajte časa in denarja

Datum Objavljeno, dne: 01.08.2023

  • Digitalno oglaševanje v Sloveniji
  • Tiktok prednosti in slabost
  • Tiktok oglaševanje
  • Socialni mediji

Digitalni marketing - Vse več podjetij v Sloveniji se zanima za uporabo TikToka kot novega kanala za oglaševanje in dosego ciljne publike. Vendar pa se postavlja vprašanje, ali je to resnično učinkovita marketinška strategija ali zgolj trenutni trend, ki bo kmalu izginil. Po trenutnih ocenah se zdi, da je za večino podjetij oglaševanje na TikToku zgolj potrata časa in denarja, saj se soočajo z izzivi, kot so specifičnosti ciljnih skupin, omejitve platforme in zahtevnosti pri ustvarjanju vsebin. V tem blogu bomo raziskali razloge, zakaj podjetja v letu 2024 morda raje poiščejo druge načine za promocijo svojih izdelkov in storitev, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da se situacija lahko čez čas spremeni.

Uvod - pregled digitalnega sveta v Sloveniji

V Sloveniji je internet močno razširjen. Po podatkih Statističnega urada Slovenije je bilo v letu 2023 83 % prebivalcev Slovenije (1,7 milijona) starih med 16 in 74 let uporabnikov interneta. Največji delež, skoraj 100 %, je med mladimi (16-24 let), medtem ko je med starejšimi (več kot 65 let) ta delež 67 %, kar pa je še vedno nad evropskim povprečjem. Najpogostejši namen uporabe interneta v Sloveniji je iskanje informacij (92 %), sledi uporaba družbenih omrežij (87 %), branje novic (78 %) in komuniciranje po elektronski pošti (76 %). Najbolj razširjena je uporaba družbenega omrežja Facebook (okrog 70 % uporabnikov interneta oziroma 1,2 mio ), sledita mu YouTube (68 % oziroma 1 mio) in Instagram (55 % oziroma 750.000). Uporaba družbenih omrežij se razlikuje glede na starost. Facebook je še vedno najbolj priljubljeno omrežje med vsemi starostnimi skupinami, z izjemo mlajših, ki so rojeni po letu 2000. Med mlajšimi pridobivajo na priljubljenosti druga omrežja, kot sta Instagram, kjer prevladujeta generaciji Y (milenijci) in Z. Še mlajši pa uporabljajo TikTok. Pomembno je omeniti, da se uporaba interneta in družbenih omrežij v Sloveniji vseskozi spreminja.

Uporaba družbenih omrežij v Sloveniji v letu 2023

Družbeno omrežje  Št. uprabnikov
Facebook 1.200.000
Youtube 1.000.000
Instagram 750.000
TikTok 45.000

 

TikTok uporabniki in orodje za oglaševanje 

Po podatkih start.io je v Sloveniji 45.000 uporabnikov TikToka. Večina uporabnikov spada v mlajše starostne skupine, 64 % je starih pod 24 let, 30 % uporabnikov spada v starostno skupino med 25 in 35 let, le 5% pa je nad 35 let. Podatki kažejo, da je uporaba platforme TikTok v Sloveniji med moškimi precej bolj priljubljena kot med ženskami, saj predstavljajo moški 66 %, ženske pa 34 % celotne uporabniške baze.

 
Vir: start.io
 

Čeprav je TikTok vse bolj priljubljena platforma, pa je oglaševanje na njej za večino podjetij precej tvegano. Razlogov je več:

  • Ciljna publika: TikTok je usmerjen predvsem v mlado generacijo, torej srednješolce, dijake in študente. Ta skupina običajno nima veliko denarja za potrošnjo, kar pomeni, da je konverzija iz oglasa v nakup manj verjetna.
  • Kratkoročna usmerjenost: Algoritem TikToka je zasnovan tako, da spodbuja hitro odzivnost, dopamin in impulzivnost. To pomeni, da so uporabniki bolj nagnjeni k takojšnjim nakupom kot k dolgoročni izgradnji blagovne znamke. Za podjetja, ki želijo graditi trajno lojalnost do znamke, je TikTok torej manj primeren.
  • Težko merjenje rezultatov: Učinkovitost oglaševanja na TikToku je težko natančno izmeriti. Platforma ne ponuja kakovostnih orodij za analizo, ki bi podjetjem omogočala sledenje ključnim kazalnikom uspešnosti (KPI).

Obstajajo seveda izjeme. Če je vaš cilj promocija dogodka kot je koncert, otvoritev lokala ali restavrcaije, promocija izdelkov široke potrošnje (kot so ovitki za telefone, koplake, kozmetika, nakit), potem vam lahko TikTok ponudi dobro platformo za doseganje tašnega občinstva.

POZOR: Ideja o vlaganju v dolgoročno prepoznavnost podjetja z mislijo "tudi mladi bodo nekoč kupci" ni vzdržna, saj je sistem in algoritem TikToka zasnovan na hitri odzivnosti, dopaminu in impulzivnosti. Gradnja blagovne znamke na TikToku zaenkrat nima tako močnega učinka kot na drugih platformah, ki omogočajo bolj ciljno usmerjeno oglaševanje in so bile zasovne na povezavanju in interakcijah med uprabniki - npr. povprečna Facebook objava prejme več komentarjev kot objava na TikToku.

Preden se torej odločite za oglaševanje na TikToku, dobro premislite o svojih ciljih in kupcih. Če niste prepričani, ali je TikTok prava platforma za vas, se posvetujte z izkušenim strokovnjakom za digitalni marketing z referencami. Promotorjev Tiktoka kot "rešitve za vse" je danes veliko, konkretnih rezultatov pa bolj malo. 

 

Oglaševanje na Facebooku in Instagramu

Digitalni marketing in oglaševanje na Facebooku in Instagramu je trenutno boljša priložnost za podjetja TikTok oglaševanje. Prvič, obe platformi omogočata natančno ciljanje skupine glede na demografske podatke, interese in obnašanje, kar povečuje verjetnost, da bodo oglaševalske kampanje dosegle prave ljudi. Drugič, Facebook in Instagram ponujata široko paleto oglasnih formatov in funkcij, ki omogočajo podjetjem, da ustvarijo privlačne in vsebinsko bogate oglase, ki pritegnejo pozornost uporabnikov. Poleg tega sta oba kanala zasnovana za dolgoročno gradnjo blagovne znamke in odnosa s strankami, kar podjetjem omogoča, da ustvarijo trajen vpliv in zaupanje pri svoji ciljni publiki. Na splošno Facebook in Instagram nudita boljšo platformo za ustvarjanje in izvajanje celovitih marketinških strategij, ki so bolj prilagojene potrebam večine podjetij. Več o digitalnem oglaševanju

 

Je TikTok modna muha kot je bil Vine in BeReal?

TikTok, kljub svoji trenutni popularnosti, ni imun na morebitne izzive, ki bi lahko privedli do hitrega propada, podobno kot je to doživelo omrežje Vine v preteklosti. Vine je bila platforma za deljenje kratkih videoposnetkov (dologih točno 7 sekund), ki je bilo izjemno priljubljeno med letoma 2013 in 2016. Kljub svoji veliki priljubljenosti je Vine na koncu propadel zaradi številnih razlogov, vključno s pomanjkanjem monetizacijskih možnosti za ustvarjalce, težavami pri nadzoru vsebine in konkurenco drugih platform, kot je Instagram. Čeprav je TikTok trenutno v razcvetu, obstaja možnost, da bi se soočil z izzivi, ki bi lahko privedli do hitrega upada, zlasti če ne bi uspel učinkovito odgovoriti na spremembe v obnašanju uporabnikov in konkurenco drugih platform. Dodatno pa je tu še geopolitično vprašanje, saj je TikTok Kitajski, in navedbe o vohunjenu za uprabniki in novicam o potecalni prepovdi aplikacje v ZDA in EU se ne moremo izgoniti.

Zaključek

Ne glede na to, ali se odločite za oglaševanje na Facebooku, Instagramu, TikToku ali kateri koli drugi platformi, ne pozabite, da je ključnega pomena dobra pristajalna spletna stran. Če boste potencialne stranke usmerili na slabo zasnovano, neurejeno ali neinformativno spletno stran, se bo to verjetno končalo z zapuščanjem strani in izgubo konverzij ter vašega denarja. V agenciji noviSplet smo prepričani, da je spletna stran temelj, na katerem stoji celotna digitalna prisotnost podjetja. Zato vam ponujamo strokovno izdelavo in optimizacijo spletnih strani, ki bodo privabljale obiskovalce, povečevale konverzije in utrjevale vaš uspeh na spletu. V spletni agenciji noviSplet verjamemo, da gre pri oglaševanju za celovit pristop, ki se začne pri vaši spletni strani. Z dobro zasnovano spletno stranjo kot osnovo boste lahko izkoristili moč digitalnega oglaševanja in dosegli svoje poslovne cilje.

 


 

Več prispevkov