Slovenski podjetniki pogosto podcenjujejo pomembnost spletne strani

Datum Objavljeno, dne: 04.10.2023

Ponosno predstavljamo intervju v reviji Podjetna Slovenija z našo sodelavko in vodjo projektov, Mojco Furlan Rejc. Mojca je strokovnjakinja na področju uporabniške izkušnje in spletne prisotnosti. Govorila je o tem, kako imajo podjetja, ki sicer veliko dajo na svoj videz, še vedno zelo povprečne spletne strani, ki največkrat ne odražajo njihove poslovne uspešnosti.

 

Ali slovenski podjetniki dovolj vlagajo v svojo predstavitev na spletu?

Počasi se obrača na bolje, vendar smo še daleč od zadovoljivega. Ugotavljamo, da se zavedanje o nujnosti prenove spletne strani poveča ob menjavi generacije. Še vedno pa je treba pojasniti lastniku, zakaj je treba imeti zanesljivo in privlačno spletno mesto. Premalo se zavedajo, da je predstavitev na spletu prav tako pomembna kot lepa zunanjost in notranjost poslovnih prostorov. Opažamo, da se radi pohvalijo z najmodernejšo tehnologijo, novo opremo in stroji, certifikati odličnosti, sponzorstvi in donacijami. Ko pa v brskalnik vpišemo naziv njihovega podjetja, se zgodi, da včasih sploh ne najdemo spletnega mesta ali pa nam klik na njihovo stran razkrije, da je bila ta izdelana že pred desetletjem in ne ustreza niti minimalnim standardom sodobne predstavitve na spletu.

Kako pa jim argumentirate, da lahko lepa in učinkovita spletna stran pozitivno vpliva na njihovo poslovanje?

Velikokrat pokažemo konkurenčne strani ali pa svetujemo, da poskusijo najti uporabno vsebino na svoji spletni strani z mobilnim telefonom. Danes že več kot 90 % uporabnikov interneta dostopa do spletnih vsebin z mobilnim telefonom, več kot 60 % internetnih iskanj izvira iz mobilnih naprav. Torej, da je spletna stran prilagojena mobilnim napravam, bi morala biti osnovna higiena. Če gradijo na ugledu in želijo izstopati na trgu, je nujno, da to izkazujejo na vseh vstopnih točkah. Lepo oblikovana vstopna stran, kakovostna vsebina in dosegljivi kontaktni podatki povečajo zaupanje strank in zaposlenih.

 

Poudarjate, da je spletna stran podjetja eden izmed pomembnih faktorjev pri pridobivanju novih kadrov.

Ko se danes odločamo za zamenjavo službe, bomo šli potencialnega delodajalca najprej poiskat na splet. Novo zaposlenega zanimajo vse podrobne informacije o podjetju in dejavnosti, kakšna je kultura, vrednote, delovno okolje, s katerimi blagovnimi znamkami upravlja. Vse to pa mora vsebinsko in vizualno odražati profesionalnost in zanesljivost, zato da privabijo in zadržijo najboljše kadre.

 

Torej je spletna prisotnost pomembna tudi pri zadržanju dobrih kadrov?

Konec koncev si vsi želimo, da bi slovenski podjetniki svojo uspešnost in naprednost pokazali z lepo, uporabniku prijazno in moderno spletno stranjo, še zaključuje Mojca.

Več prispevkov