Registracija domene in podaljšanje pri noviSplet

Datum Objavljeno, dne: 03.04.2022

Kaj je domena spletne strani?

Preprosto rečeno, domena je ime spletne strani in je končnica, s katero so konča vaš naslov spletne pošte po simbolu "@". 

Primeri domen spletnih strani:

Primer e-mail domene:
janez.novak@gmail.com

Razlika med domeno in URL-jem?

Domena je ime spletnega mesta/splete strani, medtem ko je URL naslov točne podstrani na spletnem mestu.

Domena:
mimovrste.si

URL:
www.mimovrste.com/mobilni-telefoni  ➡ ta označuje podstran "Mobilni telefoni" na spletni strani Mimovrste.
 

Kakšno domeno izbrati?

Domena podjetja mora biti idealno poimenovana enako, kot je vaše podjetje oz. kot je blagovna znamka, s katero nastopate kot pravna oseba na trgu. Ime naj bo kratko; če je ime vaše podjetja sestavljeno iz 2 besed, morate pri domeni uporabljati vezaj, saj presledki pri domenah niso možni. Za končnico (.si, .com, .de, .net ...) je za slovenska podjetja priporočeno izbrati ali .com ali .si. Večina podjetij pri registraciji zakupi obe verziji in ob postavitvi spletne strani naredi prevezavo. To je dobro v primerih, kadar obiskovalec vpiše "napačno". V kolikor je vaš cilj nastopati tudi na tujih trgih, je ".com" mednarodno najbolj uporabljena končnica. Če pa že imate blagovno znamko in se nameravate širiti tudi na tuje trge, pa lahko zakupite še domeno s končnico ciljne države (npr. svojo blagovno znamko boste širili na nemški trg, zato lahko zakupite še enako domeno s končnico .de).

Domena in izdelava spletne strani

V primeru da spletno stran za vaše podjetje izdelujete prvič, je pametno, da pred začetkom preverite, če je želena domena prosta. Razpoložljivost slovenskih domen lahko preverite na spletni strani register.si. Za vse ostale domene pa priporočamo, da razpoložljivost preverite na: www.domains.google

 

Postopek registracije in podaljšanja domene

Domeno lahko za vas registriramo tudi pri podjetju noviSplet. V primeru da želite, da zadevo namesto vas urejamo mi, prevzamemo odgovornost za pravočasno podaljšanje zakupa in vam pred vsakim datumom poteka domeno podaljšamo za vsaj eno leto. 

Cena domene

Stroški domen se razlikuje in je odvisna od končnice domene, ki jo želite registrirati.

Končnica Cena domene
.si 9,99 €17,99 €
.com 11,99 €–17,99 €
.eu 0,99 €–17,99 €
.net 11,99 €–18,99 €
.de 6,99 €–9,99€
.at 9,99 €–16,99 €
.hr 9,99€–195,99 € 

Vir: www.godaddy.com
*Tabela je informativen prikaz cen registracije domen za prvo leto in služi v informativne namene. Ne velja kot uradni cenik.

Gostovanje spletnih strani 2022

Poleg oblikovanja in programiranja spletnih strani pri agenciji noviSplet skrbimo tudi za vrhunsko gostovanje spletnih strani! Vsem našim naročnikom nudimo prvovrstni hosting spletih strani in trgovin na najsodobnejših strežnih, ki vključujejo vse varnostne protokole in zaščite pred vdori. Tako so vaši podatki in podatki vaših strank/naročnikov zaščiteni na najboljši možen način. NOVO v ponudbi pri agenciji noviSplet - vzdrževanje spletnih strani za spletne strani, trgovine in portale.Za finančno oceno gostovanja nam prosim pošljite e-mail ali nas pokličite!

Več prispevkov