Načrtovanje strukture spletne strani v 2024

Datum Objavljeno, dne: 06.11.2023

Načrtovanje stukture spletne strani v 2024

Poznavanje osnovnih načel oblikovanja spletne strani je ključno za ustvarjanje vizualno lepe strani, ki pa ni nujno funkcionalna. Za kvalitetno in jasno predstavitev vašega podjetja, vaših storitev in produktov pa glavni faktor igra dobro zasnovna in načrtovana struktura spletne strani, ki se zgodi še pred začetkom izdelave spletne strani. Načrtovanje strukture spletne strani zahteva premišljen pristop, ki združuje estetiko, uporabnost in tehnološke smernice. V nadaljevanju bomo predstavili korake, dobre prakse in nasvete, ki vodijo do uspešnega načrtovanja strukture vaše spletne strani za najbolj učinkovito predstavitev vašega podjetja na spletu.

Zakaj je struktura pomembna?

Struktura spletne strani je ogrodje, ki določa, kako se prikazuje vsebina in kako uporabniki dostopajo do informacij. Dober načrt strukture zagotavlja jasnost, usmerjenost in olajša navigacijo, kar obiskovalcem omogoča, da hitreje najdejo želene informacije. Obiskovalce lahko po strani vodite na več načinov, in sicer lahko vaše storitve/produkte spoznavajo bodisi naključno bodisi v idealnem vrstem redu, s katerim jih podzavestno spodbudite k dražjim/dodatnim storitvam, kar vodi v dvig prodaje. Prav tako pa dobro zasnovna struktura vpliva na uporabniško izkušnjo in SEO optimizacijo, saj omogoča boljšo indeksacijo s strani iskalnikov, kar pomeni, da dodatno prihanite tudi pri oglaševanju.

Kakšna je dobra struktura spletne strani?

Dobra struktura se odlikuje po več ključnih elementih. Najpomembneje je, da ima smiselno hierarhijo, ki odraža pomembnost in povezanost vsebine. To pomeni, da so glavne strani in vsebine, ki jih obiskovalci najbolj iščejo, postavljene bolj dostopno, medtem ko so manj pomembne vsebine v ozadju. Poleg tega dobra struktura vključuje enostavno navigacijo, jasne povezave med podstranmi in uporabniško prijazen dizajn, ki omogoča hitro in intuitivno brskanje po strani. Pomembno je tudi to, da je struktura prilagojena različnim napravam, da zagotavlja dobro izkušnjo uporabnikom ne glede na to, ali uporabljajo mobilni telefon, tablico ali računalnik.

Ko načrtujete strukturo spletne strani, je ključno razumeti, da je le-ta temeljna za vse nadaljnje korake pri razvoju in oblikovanju. Ne le da  uporabnikom olajša navigacijo in dostop do informacij, ampak ima tudi vpliv na optimizacijo za iskalnike, kar lahko pomaga vaši strani pri uvrstitvi med rezultate iskanja. Dobro načrtovana struktura omogoča tudi lažje spreminjanje in nadgrajevanje spletne strani v prihodnosti, ne da bi pri tem izgubili osnovno logiko in preglednost.
 

 

Struktura spletne strani

 

Temelji dobre strukture spletne strani

Če se odločite raziskati dobro zgrajena spletna mesta, boste ugotovili, da so njihove strukture zelo podobne. Obstajajo najboljše prakse, ki se verjetno ne bodo kmalu spremenile, in so osnova da s spletno stranjo dosežete najboljše rezultate. Osnova je povsod enaka, in sicer so ključni 4 elementi.

 • Domača stran.
 • O nas (predstavitev podjetja, kdo ste in kaj počnete).
 • Predstavitev storitev ali prodajtega programa (razvejana glede na vaše podjetje).
 • Kontakt (podstran s kontaktnimi podatki in lokacijo).

Brez teh strukturnih elementov je vaša spletna stran neprofesionalna, nepristna in je neuprabna. So temelj vašega spletnega nastopa, saj obiskovalca zanimajo informacije o tem, kaj ponujate, kdo ste ter kje ste in kako vas lahko kontaktira.

Veliko podjetji na spletno stran umesti tudi spodje vsebinske elemente, ki pa so lahko umeščeni na dodatne podstrani.

 • Pogosta vprašanja.
 • Kariera/zaposlitev.
 • Blog/novice.

Domača stran 

Najpogostejša razloga, da obiskovalci zapustijo vašo stran, sta:

 • da obiskovalec ne razume oz. v najkrajšem možnem času ne najde vaše ponudbe;
 • s spletno stranjo niste zbudili dovolj zaupanja v svoje podjetje.

Kako torej strukturirati vsebino na domači strani, ki je hkrati jasna in vzbuja zaupanje? Začnete lahko z uvodnim nagovorom. Čeprav se mnoga podjetja trudijo ustvariti zapleten naslov, poln žargona in praznih pridevnikov, to ni pravi pristop. Ko gre za  spletno izkušnjo, so vaši potencialni kupci v "načinu preletavanja" in če odsek z naslovno fotografijo ni preprost in jasen, izgubite njihovo pozornost. Imate manj kot 5 sekund, da z naslovom pritegnete pozornost in zagotovite, da je vaš uvodni naslov na drsniku jasen in jedrnat.

Pri strukturiranju menija za predstavitev storitev in izdelkov je ključnega pomena smiselnost kategorizacije in dostopnost informacij. Pri predstavitvi storitev je priporočljivo imeti ločen meni, ki jasno razvršča storitve glede na vrsto, obseg in industrijo glede na hierarijo storitev. To obiskovalcem omogoča hiter pregled. 

Pri predstavitvi izdelkov v trgovinah (več o izdelavi spletne trgovine) je smiselno imeti pregleden meni, ki kategorizira izdelke glede na vrsto, namembnost ali druge pomembne značilnosti. Pomembno je, da je meni enostaven za navigacijo, saj tako obiskovalci hitro dostopajo do podrobnih informacij o posameznih storitvah ali izdelkih. S tem obiskovalcem omogočimo, da hitreje razumejo ponudbo in izberejo tisto, kar najbolj ustreza njihovim potrebam.

Primeri "megamenija" za predstavitev kompleksega prodajnega programa schikibelting.com:

Mega meni spletne strani

 

Primeri "mega menija" za predstavitev prodajnega programa pijač glede na vrsto in podskupine/vrste (vin glede na sorto) drinx.si:

 

Podstran za predstavitev podjetja "O nas"

Učinkovita stran O nas omogoča:

 • predstavitev vašega podjetja in krepitev verodostojnosti vašega posla;
 • gradnjo globljega čustvenega odnosa z obiskovalci prek zgodbe vaše blagovne znamke;
 • predstavitev ljudi in ekipe, ki omogočajo delovanje vašega podjetja.

Ne glede na način, kako strukturirate stran O nas, sta ključna dva elementa, ki ju ne smete prezreti:

 • predstavitev sebe in svoje ekipe;

V ta del lahko vključimo od kratkih opisov in slik ključnih članov ekipe do fotografij nepozabnih podjetniških dogodkov. To je mesto, da se pokažejo člani ekipe, ki vodijo delovenje podjetja in omogočajo vse, kar počnete. To je tudi dober znak za poteniclane nove zaposlene o kakovosti vašega podjetja.

 • kratka zgodovina podjetja.

Vsako podjetje ima začetek in zanimivo zgodbo. Medtem ko večina podjetij opisuje zgolj svoj proces in izdelke, pametna podjetja izkoristijo začetek in bralcem predstavijo navdihujočo zgodbo, kako je podjetje začelo delovati. Dobro je, da so vključeni tudi mejniki, ki jih je podjetje doseglo v letih obstoja, in pot, ki je pripeljala do ustanovitve. To je priložnost za povezovanje z potencialno stranko.

Prikaz izdelkov ali storitev

Pri načrtovanju strukture prikaza izdelkov in storitev na spletni strani je ključno ustvariti pregleden in intuitiven sistem, ki obiskovalcem omogoča hitro in enostavno iskanje želenih informacij. Za predstavitev izdelkov je smiselno ustvariti kategoriziran meni, ki jasno razvršča izdelke glede na njihovo vrsto, namembnost ali druge ključne značilnosti. To obiskovalcem omogoča hitro navigacijo med različnimi kategorijami izdelkov ter lažje primerjavo in izbiro med ponujenimi možnostmi. Pri storitvah pa je smiselno uporabiti podoben pristop s kategoriziranim menijem, ki strukturira storitve glede na njihovo vrsto, obseg ali specifične potrebe strank. S tem obiskovalcem omogočite jasen vpogled v vašo ponudbo ter olajšate proces odločanja in izbire najbolj ustrezne storitve ali izdelka glede na njihove potrebe. Pomembno je tudi, da je navigacija med stranmi z izdelki ali storitvami enostavna in da omogoča dodatne informacije ter podrobnejše opise, kar dodatno pomaga obiskovalcem pri odločitvi.
 

Dobro načrtovana  digitalna strategija spletne strani lahko prinese številne pozitivne rezultate. Med njimi sta izstopajoča izboljšana uporabniška izkušnja ter hitrejše iskanje informacij, kar vodi k večjemu zaupanju obiskovalcev. S tem se posledičmo poveča tudi pretvorba obiskovalcev v stranke, kar vpliva na povečanje povpraševanja in prodaje. Prav tako dobra struktura omogoča boljšo indeksacijo s strani iskalnikov, kar lahko prispeva k boljši uvrstitvi v rezultatih iskanja ter k večjemu obisku in prepoznavnosti spletne strani. S temi koristmi lahko dobro načrtovana struktura spletne strani prispeva k dolgoročnemu uspehu podjetja in izboljšanju celotne digitalne prisotnosti.

Več prispevkov