Marketing, usmerjen k milenijcem – 7 smernic za začetek

Datum Objavljeno, dne: 09.05.2017

Milenijci, generacija y, net generacija. Milenijci – generacija, ki preplavlja splet in narekuje trende.

Izraz »milenijci« je danes mogoče zaslediti prav na vsakem koraku. Kdo pravzaprav so in kakšne so njihove značilnosti?

Govorimo o posameznikih, rojenih med 1980 in 2000, ki so odrasli s hitro razvijajočo tehnologijo. Uporabljajo jo za delo, zabavo, kot pripomoček, za izobraževanje in povezovanje z ljudmi po vsem svetu. So bolj liberalni kot prejšnje generacije, odprti za drugačnost in z najvišjo stopnjo izobrazbe. Generacija milenijcev predstavlja večji delež delovno aktivnega prebivalstva v današnjem času. Živijo po načelu YOLO (You Only Live Once) in FOMO (Fear Of Missing Out), kar nam da jasno vedeti, da milenijci bolj cenijo izkušnje, kot pa lastništvo stvari. Ker so bili priča svetovni ekonomski krizi, odlašajo z večjimi nakupi, kot je hiša ali nov avtomobil, in večjimi življenjskimi odločitvami, kot je poroka ali otrok. Nekateri jih opisujejo kot izgubljene, lene in nepotrpežljive, kar ne drži. So le bistveno drugačni.

Kljub vsemu so močna potrošniška sila. Revija Forbes navaja, da ta generacija predstavlja četrtino populacije in ima kar 200 milijard $ kupne moči. Generacija se stara in vstopa v delovno dobo, na račun visoke izobrazbe zasedajo milenijci višja delovna mesta, kar jim bo v prihodnosti dalo še večjo kupno moč in vpliv.

Ko se poslovanje in inovacije vrtijo okoli določenega deleža prebivalstva, je potrebno prilagoditi marketinške strategije, da bi zadovoljili pomemben segment, ki ima tako velik delež kupne moči. V nadaljevanju vam ponujamo 7 smernic, kako začeti:

1. Izgradnja privlačne in uporabniku prijazne platforme

Internet je tržišče, ki ima neskončno veliko možnosti za razvoj in neomejeno ponudbo. Če svojemu občinstvu ne boste zagotovili privlačne in, kar je še bolj pomembno, enostavne platforme za upravljanje, bodo navedeno iskali na spletni strani ali aplikaciji vašega konkurenta.

Uporaba fotografij, infografik in videov dvigne nivo estetike vaše spletne strani, hkrati pa pripomore k bolj preprostemu podajanju vašega sporočila. Uporabljajte visoko kakovostne fotografije, pripravo infografik in videov pa zaupajte strokovnjaku.

Pri izdelavi spletne strani ne pozabite na uporabnike mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Vaša vsebina se mora prilagajati velikosti zaslona in resoluciji na različnih platformah. Navsezadnje govorimo o net generaciji, ki uporablja mobilne naprave za nakupovanje na enak način, kot so predhodne generacije uporabljale kupone, nakupovalne kataloge in lovile razprodaje po trgovinah.

Platforma mora biti preprosta in enostavna za uporabo. Poslužujte se intuitivnih funkcij, kot je spustni meni ali gumbi, namesto povezanega besedila. Ne uporabljajte tehničnega jezika. Uporabljajte preproste in privlačne pozive k akciji.

2. Vabljiva in verodostojna vsebina

Po raziskavah je povprečni odrasel človek v letu 2015 preživel več kot 20 ur na spletu v enem tednu, v prihodnosti pa naj bi se trendi drastično povečali. Milenijci iščejo kanale z vsebino, saj si želijo znanja in razsvetlitve. Prav tako neprestano delijo, tvitajo, všečkajo in komentirajo brez oklevanja z namenom, da bi to znanje delili s širšo spletno skupnostjo. Revija Forbes je podala zanimiva odkritja glede spletnega obnašanja milenijcev:

 •          33% milenijcev pred nakupom pregleda in prebere bloge.
  Predlagamo vam, da pripravite toliko ustrezne vsebine, kot je mogoče za vaše storitve in izdelke in povečate stopnjo konverzije. Predstavitveni videi izdelkov in storitev so zelo priporočljivi.
 •          43 % milenijcev ima raje pristnost kot samo vsebino.
  Če se vaša vsebina zdi odvečna in znana, kot bi jo uporabnik že nekje prebral, boste nemudoma izgubili zaupanje stranke. Ustvarjajte vsebine sami ali jih zaupajte profesionalcu, vendar jih ne kopirajte.
 •          60 % milenijcev je zvestih določeni blagovni znamki.
  Prej, ko boste uspeli z njimi zgraditi odnos, boljši doseg bo imela vaša blagovna znamka.

content is king

3. Spoznajte svojo ciljno publiko in se ji prilagodite

Številne študije so pokazale, da se milenijci močno razlikujejo od generacije X. Skoraj 40 % milenijcev bo denar raje namenilo za dobrodelni namen, čeprav to pomeni, da bodo za izdelek plačali več. Družbene vrednote, okolju prijazno in dobrodelne akcije bodo prinesle pozitiven odziv pri teh potrošnikih. Bolj kot kdaj koli je pomembno, da se podjetja poslužujejo tovrstnega vedenja in ga promovirajo preko dogodkov in družabnih omrežij.

Da bi jih razumeli in jih nagovarjali bolj učinkovito, morate razumeti, kako delujejo:

 •          Da bi spoznali spletne navade vaše ciljne publike, uporabite vedenjsko analitiko. Faktorji, ki jih lahko vključite, so spol, lokacija, starost, pretekle nakupovalne odločitve in tako dalje.
 •          Na podlagi zgoraj omenjenih navad ustvarite diskretne profile za različne tipe uporabnikov. Enega uporabnika ne dodajajte v različne profile.
 •          Ustvarite osebno prilagojene marketinške akcije z unikatno vsebino za vsak profil. To pomeni ciljne PPC (pay-per-click) oglase, elektronska sporočila, organske rezultate iskanja in tako dalje.
 •          Ponovno uporabite podatke iz raziskav, da določite najboljši čas za lansiranje marketinške kampanje. Preglejte in analizirajte pridobljene rezultate in preverite, kaj je pri kampanji učinkovalo in kje je bila neučinkovite. Podatki vam bodo pokazali, kje so možnosti za izboljšave v naslednjem ciklu.

4. Bodite tam, kjer so oni

Družabna omrežja so eden najboljših medijev, preko katerih lahko stopite v stik z milenijci in, navsezadnje, tudi drugimi strankami. Izpuščanje družabnih omrežij iz vaših marketinških akcij drastično omejuje vaš doseg spletnih potrošnikov.

 •          Ustvarite strani za svoje podjetje na omrežjih, kot so Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn, Pinterest itd.
 •          Nagovarjajte milenijce na osebni ravni in si zgradite močno mrežo sledilcev. Redno objavljajte novosti in povezujte vaše strani in bloge v te novosti.
 •          Uporabljajte remarketing oglase, da dosežete potrošnike, ki so v preteklosti že izkazali zanimanje za vaš tip podjetje. To je veliko veliko ceneje kot PPC (pay-per-click) kampanje in se izkaže v precejšnjem ROI (return-on-investment).
 •          Uporabite plačljivo oglaševanje, da »pospešite« svoj posel. Vendar pazite, da boste ciljali pravilno ciljno skupino.

5. Brez SEO optimizacije ne gre

SEO je bil in je še vedno zelo pomemben element vaše spletne vsebine. SEO vam omogoča, da bo pri določeni ključni besedi vaša spletna stran umeščena čim višje. Poleg oglaševalskih kampanj po sistemu PPC (pay-per-click) je to edini način, da se uporabnikom približate z določenim izdelkom ali storitvijo. Za učinkovito SEO optimizacijo:

 •          Osredotočite se na eno ključno besedo in zgradite vsebino okoli nje. Vsebina mora zveneti naravna in primerna za uporabnika. Za določitev ključnih besed in fraz si lahko pomagate z orodjem, kot je Googlov načrtovalec ključnih besed.
 •          Povežite svojo vsebino na in iz uglednih strani. Ogromna podpora povratnih povezav (backlinks) dela čudeže za SEO.
 •          Poskrbite za hitro nalaganje spletne strani in zmanjšajte stopnjo prekinitev obiska strani (bounce rate). Poleg izboljšanja uporabniške izkušnje bo to pripomoglo k sposobnosti »plazenja« Googlovih pajkov po vaši spletni strani.

6. Zgradite zaupanje z mnenji in uporabniško izkušnjo

Pričanja in mnenja uporabnikov/strank so zelo učinkovit način, kako zgraditi zaupanje in zanesljivost za vašo blagovno znamko. Pripravite se, da boste (seveda) ciljali na popolna mnenja in zadovoljne uporabnike, vendar je nezadovoljna stranka včasih neizogibna.

 •          Kar 88 % potrošnikov zaupa spletnim mnenjem bolj, kot zaupa osebnim priporočilom.
 •          Večina potrošnikov prebere spletna mnenja, da določi kakovost podjetja in njegove ponudbe.
 •          Kar 85 % potrošnikov prebere do 10 mnenj, preden sprejmejo končno odločitev.

7. Nudite takojšnje rešitve, ne pridigajte in bodite skromni

Pogovorna okna, kamor lahko uporabnik napiše svoje vprašanje ali težavo in prejme odgovor v roku minute, so uporabniku bistveno bolj prijazna, kot komunikacija, ki poteka preko elektronske pošte in lahko traja tudi več tednov, preden je težava razrešena. Pogovorno okno, kjer uporabnik dobi informacije takoj, prihrani čas, gradi odnos in zaupanje in spodbuja sodelovanje.
Prepričajte se, da pri podajanju rešitev ali vsebine ne pridigate (»to bi morali storiti drugače«) in ostanete skromni. Nadutost in pridiganje sporočata, da ste neprofesionalni. Ostanite osredotočeni na iskanje rešitve  in podajajte informacije, ki bodo uporabniku v pomoč.

Poskus določanja, kako milenijci delujejo in kaj pritegne njihovo pozornost, je kot iskanje igle v senu, vendar imajo takšno kupno moč, ki se bo le še povečala, da je vsekakor vredno, da si vzamete čas in spoznate milenijce, ugotovite, kako se povezujejo in kako izbirajo produkte in storitve. Če se s svojim poslovanjem lahko približate njihovemu svetu in digitalnim trendom, ki jih narekujejo, boste en korak pred konkurenco, ki se tega še ne zaveda.

 

Avtor: Ana Alič

Več prispevkov