DOBA fakulteta – številka 1 po prepoznavnosti

Datum Objavljeno, dne: 11.04.2022

  • Spletna stran
  • Zasnova
  • Oblikovanje
  • Programiranje
  • Podpora in vzdrževanje

O Dobi

Poslovna skupina DOBA je bila ustanovljena leta 1990 kot prva zasebna izobraževalna ustanova v Sloveniji. Trenutno pod njenim okriljem deluje pet dodiplomskih visokošolskih strokovnih programov, pet magistrskih programov, en doktorski program, jezikovni center in višja šola z osmimi višješolskimi programi. Doba fakulteta je vodilna na področju visokošolskega online izobraževanja v Sloveniji, na njej pa študirajo študentje iz kar 46 držav.

noviSplet je skupaj z njimi ustvaril dve spletni mesti: fakulteta.doba.si in doba.si. Agilnost, edinstvenost in inovativnost so vrednote, ki smo jih poskušali zajeti tudi pri izdelavi in oblikovanju spletnih strani. Gre za spletni mesti z obširno vsebino; doba.si je korporativne narave in je namenjena predstavitvi podjetja in njegovega delovanja, fakulteta.doba.si pa je v prvi vrsti namenjena študentom.

Zasnova in načrtovanje

Zasnovi spletišča fakulteta.doba.si smo pri izdelavi spletne strani dali velik poudarek. Ker smo morali na čim bolj pregleden način zajeti vsa področja, smo veliko časa namenili načrtovanju menija. Osredotočili smo se na učinkovitost, saj je bil cilj uporabnike s čim manj kliki pripeljati do iskanih informacij (o študijskih programih, predavanjih, predavateljih, dogodkih …).

Ena izmed največjih težav, s katerimi se je podjetje soočalo pred prenovo, je bila hitrost delovanja, zato je novo spletno mesto zelo hitro in odzivno. Večji del obiskovalcev brska po spletni strani s pomočjo svojih pametnih telefonov, zato smo responsive design še posebej dodelali.

Vstopna stran

Vstopna stran je zasnovana tako, da obiskovalce čim bolj usmeri k želeni vsebini. Aktualni študenti so v največji meri vodeni z menijema, kjer se nahajajo povezave do novic, dogodkov, online študija in ostalih področij, ki bi jih morda zanimali. Vsebine na vstopni strani so predstavitvene narave in v prvi vrsti namenjene pridobivanju novih študentov.

Na vstopni strani so najprej izpostavljene izkušnje študentov v obliki galerije video posnetkov, nato sledi predstavitev ponudbe na karticah. Tu so jasno deljeni in prikazani vsi študijski programi, ki jih ustanova ponuja (dodiplomski, magistrski in doktorski). Obiskovalcu je celotna ponudba vidna že s pozicioniranjem miške na področje, ki ga zanima. Seznam je v celoti klikabilen in uporabniki so vodeni do podrobnejših informacij o iskanem študijskem programu, kjer je poleg opisov, informacij in kontaktnih podatkov odgovorne osebe dostopna tudi brošura. Na koncu vstopne strani najdemo nekaj zanimivosti o ustanovi in uspehih diplomantov ter novice o aktualnem dogajanju.

Zanimivost

Ker DOBA stremi k inovacijam in digitalni pismenosti, ima zelo dobro dodelan online študij za vse svoje študijske programe in to v kar štirih jezikih. Ker se želijo svojim študentom maksimalno približati in jim omogočiti fleksibilnost pri usklajevanju vsakodnevnih obveznosti, lahko le-ti vso administrativno delo opravijo na daljavo. Tako je eden izmed bombončkov integracija s koledarji, kjer si lahko študentje z enim klikom uvozijo termine v svoj koledar.

Ker so s prejšnjim spletnim mestom imeli težave z urejanjem, smo posebno pozornost namenili poenostavljeni uporabniški izkušnji pri urejanju in CMS sistem za urejanje vsebine prilagodili glede na njihove želje.

Zaključek

Sodelovanje z DOBO se s postavitvijo spletnih mest ni zaključilo, saj ostajamo v kontaktu in spletno stran razvijamo glede na aktualno vsebino. Na primer tako se je na stran kasneje dodala funkcionalnost klepeta (DobaBot), ki obiskovalcem ponudi odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja, izmed najnovejših dodelav pa je umestitev serije video posnetkov za predstavitev online študija na vstopni strani.

Več prispevkov