Cena izdelave spletne strani in spletne trgovine v letu 2023

Datum Objavljeno, dne: 31.08.2023

 • Cena izdelave spletne strani
 • Povprečne cene v 2023
 • Cenik po vrsti 
 • Kaj vpliva na ceno ob izdelavi spletne strani
 • Ostale storitve ob izdelavi

Cene izdelave v letu 2023:

Zakaj je težko oceniti stroške razvoja spletne strani?

Najpogostejše vprašanje, ki ga boste zasledili na forumih je zakaj je tako težko izračunati stroške izdelave spletne strani?

 

V nekem smislu vprašanje "koliko stane spletna?" je zelo podobno vprašanju "koliko stane hiša?"

Odgovor zelo odvisen od osebe, ki ga sprašuje, njene potrebe in pričakovanja.

 Kakšna je lokacija hiše? Koliko ima sob, oken, nadstropij? Kakšni materiali? Spremenljivk je ogromno, enako ko govorimo o ceni spletnih straneh.

 

Prvo kot prvo je treba izdelavo ločiti na 2 dela: Lastna izdelava (platforme kot so Wix, Squarespace itd, ker delate vse sami) in profesionalna izdelava. V nadaljevanju se bomo osredotočali samo na profesionalno izdealavo, saj se zanjo odloči 99% podjetnikov. 

Glede na raziskave se povprečna cena izdelave spletne strani pogosto gibljejo med 3.500 in 8.000 EUR preproste spletne strani in od 5.000 EUR do 15.000 EUR za bolj kompleksne strani (vključujejo npr. kataloge produktov, ogromno št. podstrani ipd.). Razpon za cene izdelave spletne trgovine pa je še bolj širok in se lahko gibljejo med 5.000 do po navadi 20.000 EUR (realno pa zgornje meje ni - Npr. cene trgovin kot so Mimovrste, BigBang, Shoppster itd. se gibljejo v rangu 100.000 € in več).

 

Cenik izdelava spletnih strani in trgovin

Cenovni razponi za izdelavo spletne strani: Kaj pričakovati?

 

Cena nizkocenovne spletne vizike

Cena osnovne predstavitevne spletne strani podtjetja
(brez naprehnih funkcionalnosti)

Cena predstavitvene strani s katalogom produktov

Cena osnovne spletne trgovine

Cena spletne trgovine z več kot 1.000 izdelki

Povprečen cenovni razpon v Sloveniji

Do 1.500 €

1.000 € - 5.000 €

5.000 - 15.000 €

3.000-7.000 €

8.000 € +

 

*Navede cene okvirni cenovni razpon za Slovenijo v letu 2023-2024. V cene niso fakturirane nobene nadgradnje po meri, katere zahtevajo določene bražne (npr naročilni sistem, live koledar za naročanje, integracije z APIji, ERPji in ostalimi zalednimi sistemi, brez posebenih plačilnih modulov itd.; ne vključuje dodatnih storitev kot je vnos in/ali priprava vsebin; cene gostovanja itd.

 

Vpliv funkcionalnosti na ceno izdelave spletne strani: Preprosta stran proti kompleksnim projektom

Pri izdelavi spletne strani je ena od ključnih odločitev, s katero se boste srečali, izbira stopnje funkcionalnosti vaše spletne strani. Funkcionalnosti lahko obsegajo vse od osnovnih informacijskih strani do naprednih funkcij, kot so spletne trgovina, uporabniški portali in integracija družabnih omrežij. Vsaka dodatna funkcionalnost prinese svoje izzive in stroške, zato je pomembno razumeti, kako lahko izbira funkcionalnosti vpliva na ceno vaše nove spletne strani.

Preproste predstavitvene spletna stran: Manj je več

Minimalistične spletne strani so preproste in osnovne v obliki ter funkcionalnosti. Običajno vsebujejo omejeno število strani z osnovnimi informacijami o podjetju ali storitvah ter kontaktne podatke. Te spletne strani so hitro zgrajene, saj ne zahtevajo kompleksnih funkcij ali obsežnih vsebin.

Prednost minimalističnih spletnih strani je, da so cenovno ugodne in hitro izdelavo. To je odlična izbira za majhna podjetja, ki želijo prisotnost na spletu, vendar nimajo potrebe po naprednih funkcijah. Cena izdelave takšne spletne strani se običajno giblje od nekaj 1500 do 10.000 evrov, odvisno od obsega in zahtevnosti projekta.

Kompleksni projekti: Več funkcionalnosti, večji stroški

Na drugem koncu spektra so kompleksni projekti, ki vključujejo številne funkcionalnosti, kot so e-trgovina, uporabniški portali, rezervacijski sistemi in druge napredne možnosti. Takšne spletne strani zahtevajo več časa za razvoj in običajno vključujejo večjo ekipo razvijalcev.

Kompleksni projekti so lahko izjemno koristni za podjetja, ki želijo izkoristiti vse prednosti digitalnega sveta in omogočiti svojim strankam bogate interakcije. Vendar pa se stroški izdelave takšnih spletnih strani občutno povečajo. Cena se lahko giblje od 7 tisoč evrov do več tisoč evrov, odvisno od obsega in zahtevnosti projekta.

Kako se odločiti?

Izbira med preprosto spletno stranjo in kompleksnim projektom je odvisna od vaših poslovnih ciljev, proračuna in potreb vaše ciljne skupine. Pred odločitvijo je pomembno razmisliti o naslednjih vprašanjih:

 • Kaj je glavni cilj vaše spletne strani?
 • Kakšne funkcionalnosti potrebujete za dosego tega cilja?
 • Kakšen je vaš proračun za izdelavo spletne strani?
 • Kako se pričakuje, da se bo spletna stran razvijala v prihodnosti?
 • Ne glede na izbiro je ključno, da dobro komunicirate s svojim razvijalnim timom in se prepričate, da boste dobili spletno stran, ki ustreza vašim potrebam in pričakovanjem, hkrati pa ohranja razumne stroške izdelave.

Različne funkcionalnosti lahko bistveno vplivajo na končno ceno. Na primer, enostavna informativna spletna stran z osnovnimi stranmi, kot so domača stran, o nas, storitve in kontakt, bo imela nižje stroške izdelave v primerjavi s kompleksno e-trgovino, ki vključuje funkcionalnosti, kot so košarica za nakupovanje, plačilni sistemi, uporabniški profili in inventura izdelkov. Poleg tega se cena poveča tudi z dodatnimi funkcionalnostmi, kot so rezervacijski sistemi, forumi, integracije s tretjimi storitvami in prilagojeni programski dodatki. Zato je ključno, da jasno opredelite svoje potrebe in cilje ter se odločite, katere funkcionalnosti so ključne za dosego teh ciljev, da lahko bolje načrtujete svoj proračun za izdelavo spletne strani.

 

Kaj vpliva na ceno izdelave spletne strani

Cena izdelave spletne strani je neposredno povezana z izbranim naborom funkcionalnosti in zahtevnostjo projekta.

 • Funkcionalnosti: Število in zahtevnost funkcionalnosti - od bolj enostavnih kot npr: blog, obrazci za kontakt, galerije itd. do kompleksnih npr: trgovina, sistem za naročanje, katalog, sistem za obveščanje itd
 • Dizajn: Kreativnost in zahtevnost dizajna ki ga porabi oblikovaec
 • Integracije z drugimi sistemi: Integracije z, e-trgovinami, CRM-ji in drugimi aplikacijami

Primeri funkcionalnosti ki vplivajo na ceno:

 • Košarica za nakupovanje: Dodajanje funkcije košarice za nakupovanje omogoča obiskovalcem spletnega mesta, da dodajajo izdelke v košarico in izvajajo spletne nakupe. To je ključna funkcionalnost za e-trgovine.
 • Uporabniški profili: Omogočanje registracije uporabnikov in ustvarjanje osebnih profilov lahko poveča interakcijo med stranko in spletno stranjo, na primer z zaznamovanjem zgodovine nakupov ali personaliziranimi priporočili.
 • Rezervacijski sistem: Če imate storitveno podjetje, kot je hotel ali restavracija, lahko rezervacijski sistem omogoča strankam enostavno rezervacijo storitev ali mest.
 • Blog ali novice: Funkcionalnost bloga omogoča objavljanje rednih vsebin, ki lahko izboljšajo vašo prisotnost na spletu in privabijo obiskovalce.
 • Napredni iskalnik:  omogoča obiskovalcem, da hitro najdejo želene informacije ali izdelke.
 • Številni različni obrazci za kontakt: kontakt omogočajo komunikacijo med strankami in podjetjem ter omogočajo zbiranje povratnih informacij ali povpraševanj.
 • Napredna analitika: Sledenje obiskovalcem in analiza obnašanja na spletni strani vam omogoča, da bolje razumete svojo ciljno skupino in izboljšate uporabniško izkušnjo.
 • E-novičke in obvestila: To omogoča, da obiskovalci spremljajo najnovejše novice in posodobitve ter prejemajo e-poštne obvestila.
 • Večjezičnost: Če ciljate na mednarodno občinstvo, je večjezičnost pomembna funkcionalnost za zagotovitev, da lahko obiskovalci preberejo vsebino v svojem jeziku.
 • Integracija s plačilnimi sistemi: Če prodajate izdelke ali storitve, morate omogočiti plačevanje prek različnih spletnih plačilnih sistemov, kot so PayPal, kreditne kartice itd.
 • Dinamična vsebina: Možnost samodejnega posodabljanja vsebin, kot so novice ali ponudbe, lahko ohranja spletno stran svežo in privlačno za obiskovalce.
 • Upravljanje zaloge: Za e-trgovine je upravljanje zaloge ključnega pomena za sledenje razpoložljivosti izdelkov.

 

Drugi stroške izdelave spletne strani, ki jih morate poznati

Pri izdelavi spletne strani je pomembno razumeti, da stroški niso omejeni le na prvotno ceno izdelave. Spodaj si bomo ogledali nekaj ključnih skritih stroškov izdelave spletne strani, ki jih morate imeti v mislih. Pri agenciji noviSplet vam zagotovimo in nudimo vse omenjene storitve. Po najboljši ceni glede na to kaj dobite. Vse na enem mestu, za vaše optimalno in brezskrbno poslovanje na spletu.

1. Domena in gostovanje:

Nakup domene (spletnega naslova) in gostovanje (prostora na strežniku) sta nujna koraka pri postavitvi spletne strani. Sta fiksna stroška ki jih lahko plačujete na letni ali mesesečni ravni. Cena se lahko razlikuje glede na izbiro domene(.si, .com, .hr) in količino prostora na strežniku (če je spletna trgovina, ki potrebjete več prostora npr.). Več o gostovanju

2. Vzdrževanje in posodobitve:

Spletna stran zahteva redno vzdrževanje in podporo, vključno s posodobitvami vsebin, varnostnimi popravki in nadgradnjami programske opreme. Pri noviSplet vam nudimo opcijo zakupa ur z gostovanje kjer vam po nudimo podporo za vse vaše želje.  Več o vzdrževanju

3. Vsebina:

Če načrtujete ustvarjanje vsebin za svojo spletno stran, boste morali upoštevati stroške pisanja, oblikovanja, prevajanja in fotografiranja. Kvalitetne vsebine so ključnega pomena za privabljanje in zadrževanje obiskovalcev.

4. Marketing (SEO in oglaševanje):

Za povečanje prodaje in doseganje visokega rangiranja v iskalnikih boste morda potrebovali strokovno optimizacijo za spletne iskalnike (SEO) in oglaševalske kampanje na GoogleAds, FacebookAds, LinkedinAds itd.

6. Varovanje pred spletnimi napadi:

Zaščita pred spletnimi napadi in varnostne rešitve so nujni, da ohranite varnost svoje spletne strani. V primeru gostovanja pri drugih gostiteljih, vam lahko ti zaračunajo dvojne dodatne stroške, ki so pri nas ali vključeni ali pa jih ne potrebujete.

 

Ključno je, da vključite te skrite stroške v svoj proračun za izdelavo spletne strani. To vam bo omogočilo bolj realno oceno stroškov in boljše načrtovanje vašega spletnega projekta v daljšem časovnem obdobju.

 

Izbira izvajalca

Pomembno je omeniti, da cena izdelave spletne strani ni edini pomemben dejavnik pri izbiri razvijalca za izdelavo spletne strani po meri. Tudi kvaliteta dela, izkušnje, referenčne stranke, komunikacija, in časovne okvire so pomembni faktorji, ki jih je treba upoštevati pri izbiri pravega izvajalca za vaše potrebe. V kolikor želite zagotoviti, da boste zadovoljni z izdelavo spletne strani po meri, je priporočljivo, da jasno določite svoje potrebe in zahteve ter jih uskladite še pred začetkom iskanja ponudb za izvedbo, saj si boste tako dosti zmanjšali izbiro ponudnikov in izvajlec pa bo lažje začrtal in ocenil strošek. Dober nasvet, ki ga lahko dami je da preverite tudi reference in prejšnja dela ponudnika, da boste imeli jasno sliko o kvaliteti dela, ki ga lahko pričakujete. V agenciji noviSplet, se lahko ponosno pohvalimo z preko 1.000 izdelanimi spletnimi mesti kar nas uvršča med top 3 ponudnike v Sloveniji!

 

Več prispevkov