Cena izdelave spletne strani in spletne trgovine v letu 2023

Datum Objavljeno, dne: 14.11.2022

 • Cena izdelave spletne strani
 • Povprečne cene v 2023
 • Cenik po vrsti 
 • Kaj vpliva na ceno ob izdelavi spletne strani
 • Ostale storitve ob izdelavi

 

Cene izdelave v letu 2022:

Zakaj je težko oceniti stroške razvoja spletne strani?

To je najpogostejše vprašanje, ki ga boste zasledili na forumih –  zakaj je tako težko izračunati stroške izdelave spletne strani?
 
V nekem smislu vprašanje "koliko stane spletna?" je zelo podobno vprašanju "koliko stane hiša?"
Odgovor zelo odvisen od osebe, ki ga sprašuje, njene potrebe in pričakovanja. Kakšna je lokacija hiše? Koliko ima sob, oken, nadstropij? Kakšni materiali? Spremeljivk je ogromno, enako ko govori o spletnih straneh.
 
Prvo kot prvo je treba izdelavo ločiti na 2 dela: Lastna izdelava (platforme kot so Wix, Squarespace itd, ker delate vse sami) in profesionalna izdelava. V nadaljevanju se bomo osredotočali samo na profesionalno izdealavo, saj se zanjo odloči 99% podjetnikov. 
 
Glede na raziskave se povprečna cena izdelave spletne strani pogosto gibljejo med 3.500 in 8.000 EUR preproste spletne strani in od 5.000 EUR do 15.000 EUR za bolj kompleksne strani (vključujeo npr. kataloge produkotv, ogromno št. podstrani ipd.). Razpon za cene izdelave spletne trgovine pa je še bolj širok in se lahko gibljejo med 5.000 do ponavadi 20.000 EUR (realno pa zgornje meje ni - Npr. cene trgovin kot so Mimovrste, BigBang, Shoppster itd. se gibljejo v rangu 100.000 € in več).
 

Cenik izdelava spletnih strani in trgovin

  Cena nizkocenovne spletne vizike Cena osnovne predstavitevne spletne strani podtjetja
(brez naprehnih funkcionalnosti)
Cena predstavitvene strani s katalogom produktov Cena osnovne spletne trgovine Cena spletne trgovine z več kot 1.000 izdelki
Povprečen cenovni razpon v Sloveniji Do 1.500 € 1.000 € - 5.000 € 5.000 - 15.000 € 3.000-7.000 € 8.000 € +

*Navede cene okvirni cenovni razpon za Slovenijo v letu 2022-2023. V cene niso faktorirane nobene nadgradnje po meri, katere zahtevajo določene bražne (npr naročilni sistem, live koledar za naročanje, integracije z APIji, ERPji in ostalimi zalednimi sistemi, brez posebenih plačilnih modulov itd.; ne vključuje dodatnih storitev kot je vnos in/ali priprava vsebin; cene gostovanja itd.

 

Oglejmo si nekaj dejavnikov, ki vplivajo na dejanske stroške razvoja spletne strani:

 
Nekateri pomembni dejavniki, ki določajo povprečne stroške za izdelavo spletnega mesta po meri, vključujejo:
 
O vsakem od teh dejavnikov se pogovorimo podrobneje.
 
Faktorji po vrstah in namenu
Ena od prvih stvari, ki jih morate narediti, je, da določite svoj namen spletnega mesta – jasen cilj bo pomagal zgraditi dobro zasnovo spletnega mesta, kar bo posledično olajšalo izpolnjevanje vašega glavnega poslanstva – pritegniti čim več potencialnih strank. Tukaj je osem različnih vrst spletnih mest, ki so v trendu na trgu.
 

Obstaja več dejavnikov, ki vplivajo na ceno izdelave spletne strani:

 • Funkcionalnosti: Število in zahtevnost funkcionalnosti - od bolj enostavnih kot npr: blog, obrazci za kontakt, galerije itd. do kompleksnih npr: trgovina, sistem za naročanje, katalog, sistem za obveščanje itd
 • Obseg vsebine: Količina vsebine, ki jo je treba ustvariti in organizirati, 
 • Dizajn: Kreativnost in zahtevnost dizajna, kot so animacije, interaktivni elementi in unikatne slike, 
 • Integracije z drugimi sistemi: Integracije z družbenimi mediji, e-trgovinami, CRM-ji in drugimi aplikacijami
 • Varstvo podatkov: Varnost podatkov, kot so šifriranje in varnostne kopije, 
 • Tehnične specifikacije: Začetne tehnične specifikacije, kot so izbira platforme, jezika in gostitelja, lahko vplivajo na ceno. Večje spletne trgovine potrebujejo dražje strežnike
 • Optimizacija za spletne iskalnike: Optimiranje za spletne iskalnike, 

Izbira ponudbnika

Pomembno je omeniti, da cena izdelave spletne strani ni edini pomemben dejavnik pri izbiri razvijalca za izdelavo spletne strani po meri. Tudi kvaliteta dela, izkušnje, referenčne stranke, komunikacija, in časovne okvire so pomembni faktorji, ki jih je treba upoštevati pri izbiri pravega izvajalca za vaše potrebe. V kolikor želite zagotoviti, da boste zadovoljni z izdelavo spletne strani po meri, je priporočljivo, da jasno določite svoje potrebe in zahteve ter jih uskladite še pred začetkom iskanja ponudb za izvedbo, saj si boste tako dosti zožali izbiro ponudbnikov in izvajec pa bo lažje začrtal in ocenil storeš. Dober nasvet, ki ga lahko dami je da preverite tudi reference in prejšnja dela ponudnika, da boste imeli jasno sliko o kvaliteti dela, ki ga lahko pričaujete. V agenciji noviSplet, se lahko ponosno pohvalimo z preko 1.000 izdelanimi spletnimi mesti kar nas uvršča med top 3 ponudbnike v Sloveniji!

 

 

 

 

Več prispevkov