5 tehnik za boljši cilj gumbov CTA (call-to-action)

Datum Objavljeno, dne: 29.04.2018

Največkrat imamo ob obisku spletnega mesta v mislih določen cilj. Da bi ta cilj dosegli, je običajno potrebno narediti več korakov. Prvi korak pa se začne s klikom na gumb CTA (call-to-action). Če dobro pomislite, je ko ste se nazadnje prijavili na storitev, prenesli aplikacijo ali obiskali spletno stran, proces verjetno vključeval interakcijo s gumbom »call-to-action«.

Gumbi CTA so gumbi, ki na vaši spletni strani vodijo uporabnika do določenega cilja, ki ga želite izpostaviti:

Nekaj primerov:

  • Prijavite se na e-novice
  • Prenesi si PDF
  • Kontaktiraj nas
  • Posvetujte se z nami
  • Poskusi zdaj
  • Preizkusi brezplačno

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najboljših praks za oblikovanje gumbov CTA, skupaj z najboljšimi primeri v realnem svetu, ki vam bodo pomagali pri doseganju največjega števila klikov vaše ciljne publike.

1.Izgled gumba

Barva gumba je pomembna. Če boste v tem članku upoštevali samo en nasvet, bi to moral biti: "Razmislite o barvi gumba CTA". Z uporabo barve lahko določeni gumbi izstopajo bolj kot drugi, saj jim dajejo več vidnega polja.

Uporabljajte kontrastne barve

Kontrastne barve delujejo najbolje za CTA, saj je z uporabo kontrastne barve mogoče ustvariti gumbe, ki izstopajo. Iz barvne sheme spletne strani bi morali torej izbrati kontrastno barvo, vseeno pa se mora še vedno prilegati celotnemu oblikovanju. To dobro ponazarja primer Firefox, ki si ga lahko ogledate spodaj. Zelena barva gumba CTA na strani Firefox pritegne pozornost ravno zato, ker so uporabili kontrastno barvo, ki pa se še vedno ujema z dizajnom.

 

Prostor

Ne samo, da je barva pomembna za CTA, pomembna je tudi količina prostora okoli njega. Čisti prostori (ali negativni prostori) ločujejo vaše gumbe CTA od drugih elementov na vašem spletnem mestu. Primer uporabe negativnega prostora je Mailchimp. Veliko beline, prostora ter gumb, ki takoj pritegne pozornost s kontrastom.

2. Akcijsko usmerjeno besedilo

Pisanje besedila za CTA gumb, ki bo obiskovalce pritegnil k željenemu dejanju, ni lahka naloga. Vseeno pa obstaja nekaj napotkov, ki vam bodo morda v pomoč:

Začnite z glagolom

Izogibajte se nejasnim in dolgočasnim besedam, kot je »Vnesite več informacij«, in jih nadomestite z več akcijskimi besedami, kot so »Pridruži se« ali »Pridobi popust«.

Primer: Treehouse ne začne s “Start a free trial”, ampak “Claim Your Free Trial”, ki zveni dosti bolj personalizirano.

 

Kratka in hitro razumljiva besedila

Jasno in natančno navedite, kaj bo obiskovalec pridobil, če bo kliknil na gumb CTA. Poskušajte ohraniti besedilo med dvema in petimi besedami.

Dodatne informacije

Včasih boste morda želeli razmisliti o dodatni vrstici z informacijami v besedilu gumba. Ta praksa je pogosta pri gumbih za brezplačni poskus.

Na primer ProWorkflow, gumb za brezplačni preskus "Start your free trial" ima spodaj pod gumbom napis “No Credit Card Required!”.

3. Postavitev gumba

Postavitev gumba na spletni strani je enako pomembna kot barva in sporočilo. Gumb CTA naj bo na mestu, ki ga je mogoče najti. Poskusite obdržati svoj gumb CTA nad prelomom, da ga uporabniki nikoli ne zamudijo. V idealnem primeru bi moral biti vaš CTA gumb med prvimi stvarim, ki jih uporabnik vidi na strani.

4. Gumb z zaobljenimi koti?

Kako uporabniki razumejo element kot gumb? Uporabite obliko in velikost, da bi element izgledal kot gumb.

Velikost gumba

CTA gumb bi moral biti dovolj velik, da se vidi z daleč, vendar ne toliko velik, da bi odvračal pozornost od glavne vsebine na strani.

Oblika gumba

Oblika lahko igra veliko vlogo. Dokazano dejstvo je, da so zaobljeni koti lažji za oči. V testu ContentVerve je zaokrožena zelena tipka naredila boljše od modrega pravokotnika. Zelena barva pomeni na nek način “pozitivnost, odobritev, uspešnost”, zaobljeni robovi pa so bolj prijetni. Prav tako so testirali, kako je zeleni gumb dobil 35,81% več prodaje v e-trgovini kot modri.Seveda odvisno za kakšno stran gre.

5. Manj je več, ko pride do izbire

Upoštevajte, da če želite, da vaše stranke ukrepajo, jim morate pomagati z odstranitvijo vseh možnih ovir. Ko imajo uporabniki preveč izbire, se zmedejo. Zato je bolje ponuditi potencialnim strankam samo eno možnost.

Če še vedno želite vključiti več izbirnih gumbov, dajte težo eni izbiri pred drugimi, da bi uporabnike pomagali usmeriti k določeni poti.

Eden dobrih primerov je stran Altium, kjer ima dva CTA guma “Learn more” ter “Try now”, kjer so dali težo gumbu “Try now” saj le ta izstopa pred prvim gumbom (barva)

 

 

Zaključek

Da bi dosegli učinkovito obliko CTA, morate upoštevati več kot zgolj sam gumb. Prav tako je pomembno razmišljati o barvi ozadja, slikah na spletni strani, besedilu, ki se nahaja okoli gumba in številnih drugih elementih.

 

Avtor: Mateja Škrbe

Več prispevkov