Koliko stane postavitev spletne strani v letu 2022?

Datum Objavljeno, dne: 01.01.2022

 

Cena spletne strani v 2022?

Zakaj je težko oceniti stroške razvoja spletne strani?

To je najpogostejše vprašanje, ki ga boste zasledili na forumih –  zakaj je tako težko izračunati stroške izdelave spletne strani?
Morda boste na internetu našli povprečne številke, vendar te ocene na koncu ne dojamejo vseh konceptov ustvarjanja spletnega mesta in zapletenosti takega podviga.
Zakaj je torej tako težko izračunati stroške razvoja spletne strani? 
 
V nekem smislu vprašanje "koliko stane spletna?" je zelo podobno vprašanju "koliko stane hiša?"
Odgovor zelo odvisen od osebe, ki ga sprašuje, njene potrebe in pričakovanja. Kakšna je lokacija hiše? Koliko ima sob, oken, nadstropij? Kakšni materiali? Spremeljivk je ogromno, enako ko govori o spletnih straneh.
 
 

Povprečne cene:

Glede na raziskave se povprečni stroški izdelave spletne strani pogosto gibljejo med 1.000 EUR (za vizike in preporste spletne strani) in do 10.000 EUR za bolj kompleksne strani. Razpon za ceno trgovin je zelo širok in se lahko gibljejo med 5.000 do 50.000 EUR
 

Oglejmo si nekaj dejavnikov, ki vplivajo na dejanske stroške razvoja spletne strani:

 
Nekateri pomembni dejavniki, ki določajo povprečne stroške za izdelavo spletnega mesta po meri, vključujejo:
• Cena gleda na namen strani in vrsto
• Cena po fazah izdelave
• Bistveni dejavniki
 
O vsakem od teh dejavnikov se pogovorimo podrobneje.
 
Faktorji po vrstah in namenu
Ena od prvih stvari, ki jih morate narediti, je, da določite svoj namen spletnega mesta – jasen cilj bo pomagal zgraditi dobro zasnovo spletnega mesta, kar bo posledično olajšalo izpolnjevanje vašega glavnega poslanstva – pritegniti čim več potencialnih strank. Tukaj je osem različnih vrst spletnih mest, ki so v trendu na trgu.
 

1. Cena spletne vizitke

Najboje osnovno spletno mesto ponvadi zgrajeno na samo 1 strani (brez podstrani) kjer so vidni samo podatki (ime, storitev, in kontaktni podatki)
 
Take strani ne vključujejo kontaktnih obrazcev, podstrani, ki imajo minimalno število slik v besedilu.
 

2. Cena enostavne predstavitvene spletne strani za storitvena podjetja

Spletno mesto z brošurami je idealno za mala podjetja, kjer so na spletnem mestu prikazani kontaktni podatki, stran »O nas« in funkcija za pošiljanje zahteve ali nekega poziva k dejanju (CTA).
Spletno mesto vsebuje nekaj spletnih strani, cilj pa je privabiti nove stranke in prodajo. Vendar so nekatera spletna mesta vzpostavljena za širjenje informacij in novic.
Ta spletna stran brošure prikazuje minimalno funkcionalnost in največjo učinkovitost.
 

3. Cena spletnega kataloga – predstavitev produktov

Spletni katalog je namenjen predvsem podjetjem v B2B branži, kjer izdelki niso dobavljivi takoj - ali da jih je potrebno izdelati ali pa da niso primerni za prodajo prek interneta.
Cene spletnih katalogov se gibljejo med 4.000 do 30.000 EUR. Na ceno vpliva obseg kataloga (št. izdelkov), raznolikost (imajo vsi enak stil predstavitve ali je potrebno dodati večje različnih načinov predstavitve.
 

4. Cena spletne trgovine/eCommerce

SpletnSpletna stran se ukvarja s prejemanjem plačil v zameno za izdelke ali storitve na spletu.
Spletno mesto je idealno za dobavitelje, ki želijo svoje izdelke prodajati na spletu, in je precej podobno trgovcem na drobno, ki prodajajo za več uporabnikov ali sestavljeno platformo. Nekateri klasični primeri vključujejo Amazon in eBay.
 

5. Cena B2B portala

Stošek b2b portala je lahko neomejen saj je efektivno zdržitev kataloga, trogvoine, orodaja za urejanje 
 
 

Stoški spletne strani po fazah:

 
Izdelava spletne strani ima več faz, ki jih moramo najprej analizirati, preden se poglobimo v dejanske stroške. Šele ko razumemo, kateri elementi so vključeni v izdelavo spletnega mesta, lahko ugotovimo, koliko so vredni.
Oglejmo si podrobneje različne dejavnike.
 

1. Stroški oblikovanje UI/UX) 

Osupljiva zasnova spletnega mesta pomeni uspeh izdelka/storitve. Skratka, oblikovanje UI/UX igra zelo ključno vlogo pri uspehu vašega spletnega mesta.
Kaj je potrebno za oblikovanje privlačnega spletnega mesta, s katerim boste naredili vtis na svoje potencialne stranke? Faze, vključene v ta proces, vključujejo:
• Raziskovanje
• Žično oblikovanje
• UI/UX oblikovanje
Če povzamemo, lahko faza UI/UX v povprečju traja od enega do dveh tednov. Čas se razlikuje glede na zahteve in kompleksnost projekta.

2. Stroški programiranja spletne strani - razvoj

 

 

Več prispevkov