Priporočila za izdelavo spletne strani za turizem

01.02.2017

3 METODE KAKO DO SPLETNE STRANI ZA TURIZEM

Ste podjetje, ki ponuja nočitev z zajtrkom, mogoče rezort katerega bi si želeli promovirati, ali pa turistična agencija, katera glavna dejavnost je rezervacija potovanj in letalskih kart. Zavedate se, da potrebujete spletno stran za zagon vaše turistične dejavnosti.

Spletne strani so danes več kot osnovna mesta, kjer se zbrane informacije o podjetju. So dinamične, privlačne in se uporabljajo za kontakt s strankami, prodajo storitev ali povezavo z drugimi sredstvi, ki so potrebna za izvajanje raznih aktivnosti. Spletna stran v turistični dejavnosti mora biti vizualno privlačna in enostavna za obiskovalce.  Zasnovana mora biti tako, da zajema vse koristne informacije za obiskovalce spletne strani ter jih nagovarjati k rezervaciji storitev.

Tukaj je nekaj nasvetov kako načrtovati, da bo vaša spletna stran za turizem učinkovita:

1. NASVET: IZGLED SPLETNE STRANI

SPLETNA STRAN NAMENJENA TURIZMU NAJ BO PRIVLAČNA

Pomembno je, da razvijemo pristajalno stran (ang. Landing page), ki bo vzbudila pozornost obiskovalca. Pristajalna stran je prva stran na vaši spletni strani, ki jo obiskovalec vidi. Le-ta mora biti dovolj privlačna, da zadržimo obiskovalce in da si pogledajo vašo ponudbo.

Pomembno je, da na spletni strani uporabite veliko sliko. Na primer: če ste inštruktor deskanja ali pa podjetje katera glavna dejavnost je rentanje čolnov, uporabite sliko oceana ali pa lep val. Če tržite SPA storitve, za sliko uporabljajte miren bazen ali sproščujoč slap. Poleg pa napišite privlačno besedilo, na primer »Vaš dopust se začne tukaj« ali pa »Pridružite se nam v raju«.

VKLJUČITE OSUPLJIVE IN BARVITE FOTOGRAFIJE V VAŠO SPLETNO STRAN

Kot profesionalec v turizmu, bi morale vaše fotografije izgledati kot sanjske počitnice ali popoln oddih za potencialno stranko. Uporabljajte zemljevide kot slike. Če ponujate nočitev z zajtrkom, boste želeli obiskovalcem pokazati vašo lokacijo in navodila za  pot.

 

DOPOLNITE SVOJE SLIKE Z VIDEI

Če ste specializirani za trženje določenih turističnih destinacij oziroma mest, vam svetujemo, da dodate kratek video, kjer je prikazano kaj bodo obiskovalci v mestu, destinaciji videli. Če pa ste hotelski kompleks, pa predlagamo da vključite video, kjer je videna vsaka storitev in dobrina, ki jo ponujate.

Preprosta in lepa spletna stran je najboljša. Ne želite namreč, da se na vaši spletni strani pojavi nered ali pa, da je vaša spletna stran zavajajoča. Prepričajte se, da vaša spletna stran prestavlja blagovno znamko. Logotip vašega turističnega obrata in logotip morata biti opazna.

2. NASVET: KAKOVOST SPLETNE STRANI

POSKRBITE ZA KVALITETNEN TEKST SPLETNE STRANI

Pomembno je, da je vsebina spletne strani relevantna in dobro napisana. V primeru, da nimate dobrega tekstopisca ali osebe, katera skrbi za pisanje besedil, predlagamo da razmislite o najemu osebe, ki ima izkušnje s pisanjem vsebin za spletno stran.

ZAGOTOVITE KORISTNE INFORMACIJE

Če ste turistično podjetje, specializirani za počitnice v Evropi, morate strankam, katera potujejo v evropske države z domačimi valutami (primer Hrvaška), zagotoviti menjalne tečaje valut. Prav tako jim podajte informacije o vremenu na destinacijah in viralne statistike za vsako državo, tako da lahko obiskovalec vse potrebne informacije o destinaciji kamor potuje, preverja sproti.

Pomembno pa je tudi, da strankam omogočite povezavo do dodatnih virov informacij. Primer: ste poslovni partner z določenimi letalskimi družbami ali hotelskimi verigami. Stranki morate zagotoviti povezavo do ogleda ponudbe letalske družbe ali hotelske verige. Če restavracije v območju destinacije ponujajo popuste za vaše goste hotela, morate obiskovalcem zagotoviti kupone ali povezavo do restavracije, kjer so deležni ugodnosti.

VKLJUČITE SOCIALNO OMREŽJE V SPLETNO STRAN

Vaša spletna stran mora imeti enostavno povezavo do vašega Facebook profila, Twitter računa ali drugo platformo, katero uporabljate za komuniciranje z gosti ali strankami. Predlagamo, da v spletno stran vključite tudi blog. Z njim lahko dokažete svojo raven strokovnega znanja in izkušenj na področju turizma. Na primer: ste turistična organizacija in pišete o prihajajočih dogodkih. Svoj blog osvežujte ali posodabljajte vsak teden, tako da bodo vaše stranke na tekočem kaj se dogaja v vaši destinaciji.

3. NASVET: UČINKOVITOST SPLETNE STRANI

IZDELAJTE »UPORABNIKU PRIJAZNO« TURISTIČNO SPLETNO STRAN

Postavitev spletne strani naj bo jasna in dosledna. Ko obiskovalec prehaja med podstranmi na vaši spletni strani, je pomembno da je prehod jasen in mora omogočiti enostavno vrnitev na pristajalno – vstopno stran vaše spletne strani.

Dizajn vaše spletne strani naj bo prilagojen mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom. Mnogo ljudi bo vašo turistično spletno stran obiskovalo preko pametnih telefonov.

OBLIKUJTE zavihek »KONTAKTIRAJTE NAS«. Na voljo morate imeti vašo telefonsko številko, naslov in e-mail naslov za vsakega obiskovalca, ki bi želel stopiti v stik z vami, v primeru, če bi potrebovali več informacij.

 

VKLJUČITE REZERVACIJE ALI REZERVACIJSKI PROGRAM

Če želijo vaši obiskovalci rezervirati sobo, urnik potovanja ali želijo kupiti vaše storitve preko spleten strani, morate zagotoviti takojšnjo potrditev storitve. Kadar obiskovalec rezervira ali opravi nakup, je z vaše strani potrebna potrditev preko e-pošte ali pa jim ponudite, da si natisnejo ponudbo z vaše spletne strani.

Ker pa je zasnova oziroma izdelava spletnih strani v takšnem obsegu precej obsežna in zahtevna, je priporočljivo, da se o spletni strani pogovorite s podjetjem, ki ima dolgoletne izkušnje z izdelavo spletnih strani in trgovin. Takšno podjetje vam bo svetovalo kako zasnovati učinkovito spletno stran, s katero boste dosegli odlično uporabniško izkušnjo, kvaliteten obisk na strani in uresničitev ciljev, ki ste si jih zadali pri postavitvi spletne strani.

To smo mi, noviSplet. Znamo se postaviti v »kožo« vašega potencialnega kupca, vemo kako vaše potencialne stranke razmišljajo, ko se odločijo za oddih.

Pokličite nas na telefonsko številko 01 565 32 61 ali nam pišite na mail martina@novisplet.com. Dobili se bomo na kavi in pogovorili o izdelavi vaše unikatne spletne strani. 

Naredite prvi korak! Pokličite 01 565 32 61 ali pošljite povpraševanje